VIDEO: Întâlnire cu legumicultorii din zona de nord-est a județului

Întâlnire cu legumicultorii din partea de nord-est a județului! Membrii Organizației PSD Ialomița au ajuns la Țăndărei pentru a dezbate strategia de dezvoltare a județului pentru următorii 10 ani. Reprezentanții PSD Ialomița au vrut să afle care sunt probleme cu care se confruntă legumicultorii din acea zonă și împreună să găsească soluții pentru sprijinirea micilor agricultori.
Cea mai stringentă problemă a agricultorilor o reprezintă lipsa apei de pe ogoare. Deși în zona Țăndărei s-a format o Organizație a Utilizatorilor de Apă în Irigații și legumicultorii s-au afliliat la această structură, aceștia s-au trezit că tarifele pentru udare se percepeau, însă terenurile nu au fost udate. Mai mult, OUAI-ul s-a desființat, iar agricultorii au rămas la mila cerulului.
Celor prezenți în sală li s-au prezentat oportunitățile de finanțare pe sectorul legumicol. Agricultorii pot accesa fonduri europene pentru spații de depozitare, procesare sau modernizarea exploatațiilor.
O altă problemă ridicată de legumicultori a fost legată de necunoscutele privind situația juridică a terenurilor agricole. În timp ce structurile statului au la îndemână tehnici moderne pentru a identifica o parte din terenuri, fermierii încă au rămas la nivelul unor mijloace rudimentare, acelea de a măsura terenurile cu compasul. Lipsa planurilor parcelare și a cadastrului reprezintă o problemă națională.
Pentru a fi competitivi, pentru a nu mai întâmpina probleme legate de piața de desfacere, soluția pentru legumicultori o reprezintă constituirea în grupuri de producători.
Este nevoie, de asemenea, de resursă umană calificată în domeniul agricol, care să facă față progresului tehnologic din agricultură. Resursa umană trebuie pregătită în școli profesionale cu profil agricol.
Grupul de lucru al PSD Ialomița va organiza în continuare alte întâlniri în localitățile din Ialomița ale căror teme vor viza activități specifice de la nivelul comunităților ialomițene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.