Alertă: Pestă porcină africană confirmată în două gospodării din comuna Giurgeni

În data de 20 iulie a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, județul Ialomița .
În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița reunit astăzi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

UPDATE: Comitetul Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa a decis sacrificarea tuturor porcilor din comuna Giurgeni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.