Fermierii afectaţi de obligaţia uciderii preventive a porcilor ca urmare a evoluției galopante a pestei porcine africane urmează să primească plăţi compensatorii. Fondurile necesare sunt asigurate de către ANSVSA, iar termenul maxim de despăgubire este de 90 de zile de la ucidere. Preţul acordat per kilogram este cuprins între 8 şi 12 lei. La nivelul județului Ialomița, valoarea totală a despăgubirilor, in urma întocmirii dosarelor de evaluare pentru localitatea Giurgeni este de 240.675 de lei, iar pentru Gura Ialomiței – 290 000 de lei. Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire a animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei.
În cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul Prefecturii Județului Ialomița, au fost prezentate măsurile întreprinse în vederea limitării răspândirii pestei porcine africane. Au fost confirmate 25 de focare și 1293 de porci au fost uciși preventiv.
4 echipe formate din medici veterinari au acționat la nivelul județului, iar operațiunile de ucidere a suinelor sunt epuizante, în contextul în care virusul se răspândește de la o zi la alta.
Principalul vector de transmitere a pestei porcine africane este porcul mistreț. Autoritățile vor dispune împușcarea porcilor mistreți din Balta Ialomiței și din alte fonduri de vânătoare.
O măsură importantă la care se gândesc autoritățile este izolarea județului prin crearea unei zone tampon.
La nivelul județului Ialomița sunt 82 000 de efective de porci în exploatațiile comerciale și 65 000 de suine în gospodăriile populației. Autoritățile atrag atenția că produsele din carne de porc congelate sunt purtătoare ale virusului pentru o perioada de aproximativ 9 luni și că manevrarea acestora duce la răspândirea virusului. Un obiectiv important al autorităților este ca virusul să nu ajungă în centrele industriale, unde pierderile economice sunt uriașe.
0 comments