VIDEO STARE DE ALERTĂ: opt focare de pestă porcină în Ialomița


Pesta porcină face ravagii în județul Ialomița! A fost instituită stare de alertă şi s-a decis aplicarea măsurii radicale de ucidere preventivă a suinelor din gospodăriile populației. Sunt opt focare de pestă porcină la acest moment, iar virusul a dus la uciderea a 500 de porci din cele trei localități afectate: Giurgeni, Gura Ialomiței și Luciu. O altă suspiciune de propagare a virusului este și în comuna Bordușani. Echipe de la DSVSA Ialomița sunt trimise pentru intervenţie, eutanasiere, dezinfecţie şi întocmirea fişelor de evaluare pentru despăgubire. Pentru că virusul se extinde cu o rapiditate de neimaginat, porcii trebuie uciși, spre disperarea oamenilor care nu înțeleg de ce animalele lor se îmbolnăvesc de la o zi la alta
Autoritățile fac tot ce le stă în putință pentru a limita răspândirea virusului: echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA, jandarmeriei, poliției acționează în zonele cu risc, iar la intrare în localități s-au instalat filtre cu dezinfectanți.
Unii cetățeni și-au ascuns porcii de teama de a nu fi uciși. Autoritățile trag un semnal de alarmă că virusul stă la congelator timp de 9 luni, iar prin manipulare acesta se răspândește.
Proprietarii animalelor infestate cu pestă porcină africană vor primi despăgubiri. Sumele sunt cuprinse între 7 și 10 lei kg pe porc în viu în funcție de greutate.
Autoritățile se tem acum ca virusul să nu ajungă în complexele industriale, unde pagubele sunt semnificativ mai mari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.