Asocierea în cooperative agricole revine puternic în atenţia producătorilor! În județul Ialomița, cooperativa agricolă Gheorghe Doja, livrează anual aproximativ 3000 de tone de pepeni către export în țări precum Cehia, Polonia sau Anglia. Deși a fost greu să pătrundă pe piața marilor retaileri din țară și din străinătate, cei 10 membrii ai Cooperativei Agricole Gheorghe Doja au perseverat și cultivă suprafețe însemnate de pepene verde și galben într-un bazin recunoscut pentru faimoasele lubenițe. Cerere foarte mare există pentru pepenele fără sămânță sau cel verde cu miez galben. Pentru că această forma asociativa şi-a dovedit eficienţa economică, în comuna Gheorghe Doja, compania Seminis a organizat un simpozion care s-a bucurat de o largă participare, pentru a prezenta activitatea cooperativei, un adevărat model de bune practici.
Cooperativa agricolă Gheorghe Doja dispune de spații de depozitare generoase și o linie tehnologică de ultimă generație de sortare, spălare, ambalare. Din depozit, marfa este pregătită să ajungă în marile lanțuri de magazine.
În acest an, cooperativa și-a diversificat activitatea în cadrul unității agricole. Au fost înființate culturi de ardei capia în solarii, prin combatere biologică. Combaterea biologică este cea mai eficientă metodă pentru evitarea utilizării insecticidelor contra dăunătorilor în cazul culturilor agricole. Metoda constă în utilizarea unor prădători ce se hrănesc cu dăunători. Prădătorii nu afectează în niciun fel plantele sau fructele contribuind la obținerea unor fructe sănătoase și fără substanțe nocive.
Toți cei care au vizitat culturile cooperativei agricole Gheorghe Doja s-au declarat convinși că asocierea reprezintă viitorul în agricultură.
În viziunea specialiștilor, constituirea cooperativelor reprezinta viitorul agriculturii, deoarece aceste structuri asociative urmează să beneficieze de cele mai importante fonduri în următorii ani.
0 comments