VIDEO: Festival interjudețean de folclor în comuna Gura Ialomiței

Tradițiile sunt elemente de identitate ale comunităților fără de care valorile arhaice nu ar mai exista. În mediul rural, autoritățile locale sunt preocupate de conservarea datinilor și obiceiurilor strămoșești, iar un exemplu îl constituie comuna Gura Ialomiței, inițiatoarea unui proiect cultural valoros. Pentru prima dată, unitatea administrativ-teritorială a fost gazda și organizatoarea festivalulul interjudețean de folclor ”Datini, joc și voie bună”. Festivalul a reunit ansambluri folclorice și interpreți din județele Ialomița, Calărași, Constanța, Brăila, Tulcea. Sub atenta analiză a unui juriu riguros format din oameni de cultură, realizatori de emisiuni și cadre diactice, ansamblurile folclorice au pus în scenă diverse stiluri de dansuri populare în care mișcările și liniile elegante s-au împletit cu virtuozitatea și elementele tehnice bine definite.
O mare bogăție de ritmuri, dinamica și energia dansurilor populare românești au fost redate de generația tânără, păstrătoare a tradițiilor pe scena căminului cultural din comuna Gura Ialomiței.
La evenimentul cultural au luat parte și reprezentanți ai administrației publice județene, precum și ai Parlamentului, care au apreciat inițiativa organizatorilor care poate fi un model de bune practici, demn de urmat și de către celelalte comune din Ialomița.
Câștigătorii ediției întâi ai Festivalului interjudețean de folclor ”Datini, joc și voie bună” au fost reprezentanții ansamblului folcloric Doina Casimcei din județul Tulcea care a luat ființă în anul 2011 compus din 70 de copii cu vârste între 7- 14 ani. Pentru că prima ediție a avut un mare succes, autoritățile din comuna Gura Ialomiței și-au propus să permanentizeze această acțiune care pune în valoare tradiția și portul popular.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.