VIDEO: Măiestrie culinară la Festivalul ”La Casa Tudorii” de la Giurgeni


Măiestrie culinară, tradiție, cântec, joc și voie bună … au fost ingredientele unei ediții speciale a festivalului-concurs de tradiție culinară ialomițeană ”La Casa Tudorii”. Festivalul a ajuns în acest an la cea de-a șasea ediție și se înscrie în programul ”Ialomița, dintotdeauna pentru totdeauna”, în strategia Consiliului Județean Ialomița de a promova arta culinară originală ialomițeană. De la alimentele tradiționale, turte, plăcinte, pâine de casă, tochitură de miel, fasole cu ciolan până la prăjituri, ciorbă de dovlecei, rulouri de hering, toate au fost degustate de vizitatori și de membrii juriului. Chiar dacă vremea a fost potrivnică, festivalul, devenit element specific al tradiției populare românești din sud-estul județului și-a urmat cursul firesc. Evenimentul a fost deschis cu alocuțiunile autorităților.
Fiecare stand a fost amenajat cu mult interes și multă creativitate. Elevi de la liceele cu profil industrie alimentară, unități administrativ-teritoriale sau simple gospodine, au pus pe mese preparate inedite care să încânte privirile trecătorilor.
În ultimul timp, tradițiile păstrate ani la rândul de locuitorii zonelor ialomițene au început să dispară, acesta fiind principalul motiv pentru înființarea festivalului, de a aduce în prim plan produsele naturale și sănătoase, de a promova patrimoniul rural și menținerea tradițiilor locale.
Anul acesta, organizatorii și-au propus și au reușit să depășească semnificativ recordul ultimilor ani. În concurs s-au înscris 54 de echipaje din 23 de localități care au prezentat 435 de rețete tradiționale românești.
Bunătățile bucătăriei ialomițene au fost completate cu un program artistic pe măsura evenimentului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.