VIDEO Tradiția de Bobotează se menține în Reviga

Tradiția de Bobotează a fost respectată în majoritatea satelor ialomițene. Sărbătoarea creștină a adunat dis de dimineață zeci de credincioși la biserica din comuna Reviga, care au participat la slujbă și au luat aghiasma mare pentru a-și stropi casele și curțile spre a fi păzite de lucrurile rele. În comuna Reviga, în ziua de Bobotează, tot satul este mobilizat. Autoritățile locale organizează tradiționalul concurs cu cai. După slujbă, proprietarii de animale își botează caii pentru ca aceștia să fie sănătoși și harnici tot restul anului și apoi merg la ieșire din sat pentru a se întrece în cadrul concursului hipic cu cele mai frumoase și puternice exemplare cabaline.
Baza sportivă din localitate a devenit neîncăpătoare. Tineri sau mai puțin tineri, concurenții din Reviga și satele învecinate s-au aliniat la start. Proba de tracțiune a fost cea care a departajat concurenții. Atelajele hipo și călăreții mai îndrăzneți s-au luat la întrecere. Juriul a cronometrat și a departajat. În concurs s-au înscris 70 de perechi de cai. De pe margine, participanții au fost încurajați și aplaudați de public.
O adevărată demonstrație de frumusețe și dresaj a fost oferită de posesorii de cai. Animalele au fost țesălate, aranjate și împodobite cu ciucuri la coamă pentru a fi scoase pe ulițele satului și admirate de toți.
După finalizarea concursului, a urmat premierea. Premiul întâi a constat în suma de 100 de lei, al doilea 70 de lei, iar cel care a câștigat locul trei a primit 50 de lei. Dar premiile au contat mai puțin pentru cei care sunt pasionați și își iubesc cu adevărat animalul. Este cazul și unui proprietar din comuna Cocora care an de an câștigă competiția de Bobotează cu exemplarul său cabalin care a luat ochii tuturor prin frumusețe și grație.
Autoritățile din comuna Reviga au înțeles că este important pentru orice comunitate să își respecte tradițiile. Bătrânii și fiii satului se reunesc la această sărbătoare și duc mai departe obiceiurile arhaice.
Boboteaza este sărbătoarea sfinţirii tuturor apelor din lume, după cum Iisus s-a coborât în râul Iordan pentru a fi botezat de Ioan Botezatorul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.