Propunerile de plan-cadru pentru învățământul gimnazial sunt în dezbatere publică. Ministerul Educației intenționează să opereze câteva modificări în programa școlară pentru clasele V-VIII pentru continuarea procesului de inovare curriculară. Mai exact, se urmărește scoaterea unor discipline precum Limba Latină, reducerea numărului de ore la Limba si Literatura Română, Geografie, Istorie sau introducerea unor discipline noi, ca Educație pentru drepturile copilului, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică și Educație economică. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Ialomița au organizat la sediul instituției o întâlnire cu directorii unităților de învățământ pentru a discuta pe marginea celor trei propuneri de plan cadru pentru învățământul gimnazial.
Elevi, părinți, profesori sau reprezentanți ai societății civile au participat la dezbaterea publică privind cele trei variante ale planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial. Varianta 1 votată în procent de 36,36% prevede ca Limba Latină să dispară de la clasa a opta și reducerea cu o oră pe săptămână a numărului de ore pentru Limba și Literatura Română la clasa a cincea.
Varianta a doua aprobată în procent de 38,96% prevede dispariția unei ore de Limba și Literatura Română de la clasa a V-a. Fizica ar urma să fie studiată o oră pe săptămână la clasele a cincea și a șasea, iar Chimia câștigă două ore față de prezent, în timp ce Istoria și Geografia ar putea pierde cate o oră pe săptămână.
În varianta a treia, materia Limba moderna 1 are 2 ore/săptămână tot gimnaziul, Matematica rămâne cu 4 ore/săptămână de la clasa a V-a până la clasa a VIII-a, iar Educația Tehnologică este prevăzută tot cu câte o oră/săptămână, dar la clasele a-VII-a și a-VIII-a.
Reducerea numărului de ore obligatorii la anumite materii creează probleme dascălilor care ar putea rămâne fără ore.
În perioada 23 ianuarie – 7 februarie 2016 vor fi analizate propunerile primite în cadrul procesului de consultare și revizuirea proiectului de plan-cadru. Între 8 și 10 februarie 2016 are loc validarea din punct de vedere științific a proiectului revizuit de plan-cadru de către comisia de validare și avizarea de către Institutul de Științe ale Educației.
0 comments