Testele iniţiale … mărul discordiei la şcoala din Sălcioara

IMG_20151001_123751Neînţelegeri la şcoala din comuna Sălcioara! Elevii de gimnaziu nu au susţinut testele iniţiale la matematică pentru că profesorul nu a avut acces la subiecte. Cadrul didactic dă vina pe noua directoare a şcolii, pe care o acuză de rea intenţie. Aceasta se apară şi spune că, deşi a omis să delege un responsabil cu împărţirea subiectelor la clasă, profesorul de matematică nu a ţinut copiii dupa ore pentru a le da testarea. Părinţii sunt la rândul lor nemulţumiţi. Copiii lor sunt singurii din judeţ care nu au susţinut aceste teste.

Conflict între fosta si actuala directoare a şcolii

Testele iniţiale au devenit mărul discordiei la şcoala cu clasele I-VIII din Sălcioara. Divergenţele au apărut între fosta şi actuala directoare a unităţii de învăţământ. În data de 23 septembrie, elevii de clasele V-VIII au susţinut testarea la matematică la nivel de judeţ. Nu şi la şcoala din Sălcioara. Directoarea a fost chemată la o şedinţă la Inspectoratul Şcolar Judeţean, însă nu a delegat o persoană care să răspundă de împărţirea subiectelor la clasă. Între orele 12-13, conform adresei venite de la inspectorat, copiii care învaţă dimineaţa trebuia să fi dat aceste teste: „Eu tot am aşteptat în ziua respectivă să primesc subiectele. Am întrebat-o pe secretară dacă au ajuns pe mail-ul şcolii. S-a făcut ora 13. Clasele a cincea şi a şasea deja terminaseră orele. Copiii au plecat, iar la ora 13:05 mi s-a spus că au ajuns subiectele în şcoală. De ce au ajuns la ora aceea şi nu la cea stabilită de inspectorat? Îmi pun întrebarea: nu se putea delega o persoană care să răspundă de aceste testări? Nu cumva nici nu s-a delegat şi s-au dat târziu subiectele, pentru că se dorea să mi se aducă o ofensă?”, a declarat fosta directoarea a şcolii, profesorul de matematică Maria Ilie.
Noua directoare se apără şi susţine că, de fapt, profesorul de matematică a refuzat să îi ţină pe copii în clase, chiar dacă au terminat orele: „Testele puteau fi date şi în intervalul 13-14. Două clase aveau program în ziua respectivă până la ora 14, deci acelea puteau susţine evaluarea iniţială la matematică. Într-adevăr, celelalte două clase terminau la ora 13. Dar eu zic că puteau fi ţinuţi şi acei copii să dea evaluarea şi se încheia totul în ziua respectivă. Acum că nu s-a putut sau că nu s-a vrut, nu ştiu să vă spun”, a precizat directorul şcolii gimnaziale Sălcioara, Nicoleta Dan.

Nemulţumiri la adresa noului director al şcolii

Subiectele unice concepute de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa pentru evaluarea iniţială au fost trimise pe mail-ul şcolii din Sălcioara. Profesorul de matematică afirmă că nimeni din şcoală nu are acces la mail pentru că acesta este parolat de doamna directoare. Documentele oficiale sunt ţinute secrete, deoarece se pare că unele din ele au fost şterse: „Nici secretara nu are acces la mail-ul şcolii. Atât timp cât este instituţie publică, atât timp cât am acces la mail-ul inspectoratului, eu nu înţeleg de ce la şcoală, nu”, a mai adăugat profesorul de matematică.
Şi părinţii sunt nemultumiţi de situaţia creată. Nu înţeleg de ce copiii lor au fost privaţi de aceste teste, importante pentru a se cunoaşte nivelul fiecărui elev: „Noi ce facem? Dăm la şcoli private copiii? Toate comunele din judeţul Ialomiţa au dat testele la timp, numai ai noştri, nu. Directorul şcolii ar trebui să îşi dea interesul. Acum fiecare părinte ne întrebăm când se vor da teste. Dacă întrebăm directorul şcolii, unde îl găsim? Doamna director nu este în şcoală, pentru că are post de educatoare şi e undeva lângă. Pe doamna director nu prea o găsim în şcoală”, a declarat Şerban Stan, părintele unui copil.

Testele iniţiale se vor susţine altfel la şcoala din Sălcioara

Conform deciziei luate de consiliul de administraţie al şcolii, testele iniţiale la matematică se vor susţine în data de opt octombrie. Acestea vor fi întocmite de profesorul de matematică şi nu de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa: „Putea să fie o evaluare naţională, cu subiecte de la Minister şi atunci ce se întâmpla? Nu se mai dădea? Am vorbit cu domnul inspector de matematică, am înţeles că trebuie să fac eu subiectele. Ce relevanţă mai au atâta timp cât ele au fost date pe 23 septembrie de inspectorat? Copiii au fost privaţi de ele, termenul a trecut, iar eu nu pot să stau în recapitulări până când dau iar testele de evaluare iniţială. Le dau până pe opt octombrie, dar mă repet, ce relevanţă mai au?”, a mai precizat Maria Ilie, profesor de matematică la şcoala din Sălcioara.

Notă explicativă pentru noul director

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa i-au cerut notă explicativă actualei directoare cu privire la conflictul creat la nivelul şcolii din Sălcioara şi vor lua măsuri pentru ca activitatea sa reintre în normal: „La începutul acestui an am hotărât să schimbăm conducerea şcolii Sălcioara şi dintr-un motiv binecunoscut, am constatat că din cele şapte locaţii fără autorizaţie sanitară de funcţionare la nivelul judeţului, trei locaţii erau din Sălcioara. Odată cu schimbarea, se pare că lucrurile nu merg foarte bine acolo. Există anumite animozităţi create de această neînţelegere dintre fosta şi actuala doamnă director. Actualei doamne director i-am cerut o notă explicativă, pentru că nu poţi să parolezi mail-ul şcolii sau dacă faci asta, trebuie să ai un om care să se ocupe de fiecare situaţie care apare chiar dacă tu eşti plecat din unitatea de învăţământ. Mă voi deplasa personal la şcoală şi voi soluţiona această problemă”, a declarat prof. Luminiţa Barcari, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.