După câteva luni de vacanţă, copiii au revenit la şcoală. Curţile unităţilor de învăţământ din Ialomiţa au fost din nou însufleţite de zecile de şcolari pentru care fiecare etapă din viaţa lor de învăţăcei înseamnă şi o nouă provocare. Emotionaţi, încrezători şi bucuroşi … aşa au păşit în noul an şcolar şi elevii Colegiului Naţional Grigore Moisil din Urziceni.
Clopoţelul a sunat de intrare în şcoli
Dimineaţa zilei de 14 septembrie a avut o semnificaţie aparte pentru fiecare şcolar. Fie că au trecut în clasa a cincea sau se află deja în anul terminal de liceu, elevii Colegiului Naţional Grigore Moisil din Urziceni au păşit bucuroşi pragul unităţii lor şcolare pentru a asista la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. În prezenţa cadrelor didactice şi a părinţilor, conducerea unităţii de învăţământ a trecut în revistă performanţele notabile ale elevilor. Colegiul Naţional Grigore Moisil din Urziceni a primit titlul de şcoală europeană în cadrul unei competiţii din domeniul educaţiei. Instituţia de învăţământ s-a clasat pe poziţia a opta într-un top al celor mai bune şcoli din ţară. Directorul colegiului şi-a reafirmat dorinţa de a se menţine şi pe viitor la un nivel înalt: “Ne propunem ca în anul viitor toţi elevii de clasa a XII-a să fie absovenţi şi să ia Bacalaureatul din prima sesiune. Toţi elevii noştri care au luat Bacalaureatul de anul acesta sunt studenţi la facultăţi de stat şi particulare. Este un merit al părinţilor, al profesorilor”, a precizat prof. Ciprian Viorel Rădulescu, directorul Colegiului Naţional Grigore Moisil din municipiul Urziceni.
Elevii vor să fie fruntaşi la învăţătură
Elevii, de clase mai mici sau mai mari, au fost bucuroşi să se revadă şi deja şi-au stabilit priorităţile pentru noul an şcolar. Bobocii de clasa a cincea au fost cu adevărat emoţionaţi. Locul învăţătorului drag a fost luat de diriginte, noi profesori şi materii. Unii dintre ei cred că dacă vor fi silitori vor putea deveni oameni mai buni: “Este foarte frumos, sunt colegi noi şi vreau să învăţ mai multe, să iau note bune. Şcoala este importantă pentru că mă ajută să devin un om mai bun”, mărturiseşte o fetiţă care a trecut clasa a cincea.
Cu planuri mari şi multă perseverenţă începe şcoala şi o alta elevă care anul acesta va testa emoţiile examenului maturităţii: “Sunt clasa a XII-a şi îmi doresc să fiu perseverentă, să termin cu bine, iar rezultatele să fie pe măsură”, a precizat aceasta.
Şcoala trebuie să ofere o cultură generală
Şcoala este importantă, aşa conştientizează elevii. Unii dintre ei au şi maturitatea necesară pentru a semnala şi ce poate fi îmbunătăţit în sistemul de învăţământ. Un accent pe educaţia non-formală şi mai puţin pe cea teoretică ar fi de bun augur, în opinia unui elev: “Prima mea doleanţă este o educaţie non-formală, pentru că din experienţa mea educaţia non-formală şi proiectele în afara şcolii sunt zero. Noi nu dorim şcoli europene, dorim lucruri palpabile, avem nevoie de proiecte care să ne dezvolte în afara şcolii. Ne-am angrenat într-un sistem care nu mai este valabil, într-un sistem care se bazează pe note, multă teorie, iar practică nu există deloc. Şcoala cred ca ar trebui să îţi dea o cultură generală, lucrurile pe care vrei să le faci tu pentru tine sunt alegerea ta. Tu trebuie să fii capabil la o anumită vârstă să îţi dai seama în ce domeniu vrei să activezi, să te pregăteşti. Şcoala trebuie să vină să te susţină, nu să îţi dicteze o pregătire pe toate domeniile.”
Modificări de ultim moment în structura anului şcolar
Cu puţin timp înainte de începerea şcolii, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a decis operarea unor modificări în structura anului şcolar 2015-2016. Vacanţa de iarnă este mai lungă cu o săptămână, semestrul al doilea va începe cu o săptămână mai târziu, iar vacanţa de vară se încheie pe 11 septembrie.
0 comments