Lansat în urmă cu patru ani, proiectul Danube Soya, programul european pentru creșterea suprafețelor cultivate cu soia nemodificată genetic, a reprezentat o adevărată oportunitate pentru fermieri. Unul dintre producătorii agricoli pentru care soia a constituit o provocare majoră este inginerul agronom Viorel Nica, managerul SC Agrichim SRL Fetești. Încă de la debutul acestui proiect, inginerul agronom Viorel Nica a cultivat suprafețe cu soia din soiuri diversificate. În acest an, peste 600 de hectare sunt cultivate cu soia în ferma Agrichim. Un factor esențial este apa. Pe exploatația Agrichim sunt montate instalații de tip pivot. Producțiile sunt bune, iar marfa se vinde în zootehnie și în industria alimentară. Soia este cultura cu cea mai grea tehnologie, însă la Agrichim Fetești, variantele de însămânțare cu o densitate la semănat de 50 de boabe germinabile la metru patrat și distanța între plante la 50 de cm reprezintă formula optimă pentru producții satisfăcătoare la hectar. An de an, la Agrichim Fetești se organizează întâlniri cu fermierii pentru prezentarea loturilor experimentale.
Cele mai importante companii cu cel mai mare portofoliu de soiuri pentru cultura de soia au prezentat în câmp produsele aplicate în lotul demonstrativ de soia şi perspectivele acestei culturi în România.
Personalități în domeniul cercetării și agriculturii au adus în discuție acest proiect care reprezintă o şansă deosebită pentru dezvoltarea agriculturii româneşti.
Agrichim Fetești urmărește să dezvolte sistematic cultivarea de soia nemodificată genetic, cu accent pe aspectele calitative și impulsurile pentru agricultura din zonă.
0 comments