VIDEO: Situație dramatică: noi focare de pestă porcină confirmate, peste 9000 de porci uciși


Pesta porcină se extinde alarmant în județul Ialomița! După ce epidemia a cuprins o mare parte din zona estică a județului și în partea de vest, în localitățile Dridu, Maia și Rădulești, au fost confirmate noi focare. Proprietarii de animale sunt în continuare revoltați de acțiunile autorităților de ucidere preventivă a suinelor. În comuna Dridu, oamenii acuză medicii veterinari că intră abuziv în gospodării pentru a recolta probe de sânge. Disperați să nu-și piardă porcii din cauza virusului pestei porcine, oamenii îi taie.
Potrivit unei situații prezentate de Instituția Prefectului Ialomița, la acest moment, 30 de localități din județ sunt afectate de virusul pestei porcine africane. S-au ucis preventiv 9431 de porci. Autoritățile trag un semnal de alarmă către populație: să evite deplasarea dintr-o localitate în alta cu produse din carne de porc pentru a nu răspândi virusul. Singurii care profită de epidemie sunt samsarii care cumpără carne de porc cu 3lei/kg în viu și 5 lei/kg tăiat.
Începând de luni, 10 septembrie 2018, vor fi achitate sumele pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectați de Pesta Porcină Africană. În județul Ialomița, valoarea sumelor solicitate de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru plata despăgubirilor celor afectaţi de Pesta Porcină Africană se ridică la 7.152.000 de lei, reprezentând dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 2.465 de exploataţii, pentru 9.239 animale.
Autoritățile județene au decis stoparea unor evenimente publice ce presupun aglomerări de persoane pe o rază de 10 km în jurul exploatațiilor comerciale de suine de la nivelul județului Ialomița până la finalizarea operațiunilor de stopare a extinderii virusului pestei porcine africane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.