Producții semnificative la hectar, o participare numeroasă din partea fermierilor și a companiilor care activează în domeniul inputurilor pentru agricultură, informații importante din partea Ministrului Agriculturii, Petre Daea … toate acestea au făcut din ediția a opta a Zilei Porumbului, o reușită. Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa, inginerul Nicolea Sitaru, organizatorul evenimentului, a prezentat ministrului Agriculturii producțiile de anul acesta obținute la cultura de porumb, dar a amintit și problemele cu care se confruntă fermierii, printre acestea necesitatea investițiilor în sistemele de irigații și a reașezării proprietăților. Dintre hibrizii cultivați la ferma Elsit din comuna Ciochina, se pare că cei de la firma Monsanto ar fi în vârful piramidei anul acesta, randamentul fiind de 15 tone la hectar.
La nivel național, anul trecut s-au irigat 100 000 de hectare de teren arabil. Preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa și vicepreședintele LAPAR, inginerul Nicolea Sitaru a precizat că programele guvernamentale trebuie să fie orientate spre reabilitarea sistemelor de irigații. O altă problemă o constituie împărțirea terenurilor în mai multe zone.
Inginerul Nicolae Sitaru a mai reliefat încă un aspect important Ministrului Agriculturii. Proprietarii de ferme sunt obligați să țină un registru special pentru zilieri, iar Legea 18/2014 privind modificarea Legii zilierilor prezintă unele lacune.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a vizitat loturile demonstrative de pe exploatația Elsit, ale companiilor producătoare de utilaje, seminţe, îngrășăminte şi pesticide. Acestea au prezentat noutățile din domeniu.
La cea de-a opta ediție a Zilei Porumbului au luat parte și oficialități județene care au precizat că un deziderat este ca dincolo de producția primară care anul acesta a fost foarte bună, demersuri să existe și în privința dezvoltării procesării.
Anul 2017 este un an în care producţiile obţinute sunt la un nivel ridicat. Important este ca și prețul să fie pe măsură, pentru a acoperi investițiile.
Devenită o manifestare cu tradiţie, scopul Zilei Porumbului, organizată în localitatea Orezu este ca România să devină în scurt timp principalul producător de porumb din Uniunea Europeană, iar țara noastră să aibă capacitatea de a asigura o dezvoltare economică durabilă, resimțită atât de cei care sunt truditorii ogoarelor, cât și de întreaga populație.
0 comments