Tinerii fără experienţă se pot angaja mai uşor!

loc-de-munca-300x217Lipsa de experienţă nu mai constituie un dezavantaj la angajare! Senatul a adoptat un proiect prin care angajatorii sunt încurajaţi să integreze pe piaţa muncii tineri fără experienţă. Agenţii economici vor primi o subvenţie, echivalentă salariului minim pe economie. Măsura este menită să reducă şomajul în rândul tinerilor.

Primul job nu mai este condiţionat de experienţa profesională

Lipsa experienţei profesionale constituia o problemă destul de presantă pentru tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Pentru ca persoanele tinere să aibă şanse reale şi egale pe piaţa muncii, parlamentarii au adoptat Legea primului loc de muncă. Propunerea legislativă presupune acordarea unor facilităţi angajatorilor care acceptă în companiile lor tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani aflaţi la primul lor contact cu un job. Pentru fiecare tânăr încadrat, angajatorii primesc o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară. De asemenea, aceştia sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 18 luni. De la data încheierii raporturilor de muncă, angajatorii au obligaţia de a le menţine cel puţin 36 de luni. În caz contrar, ei trebuie să restituie integral sumele încasate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă. Banii necesari implementării acestui proiect vor fi asiguraţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi din fonduri europene. Propunerea senatorilor este salutară în contextul în care rata şomajului se menţine ridicată în rândul tinerilor. Proiectul va fi supus spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

2 Comments

 1. bogdan

  9 octombrie 2015 at 10:30

  Pare o masura buna, sa vedem cum va functiona! Tinerii trebuie ajutati sa se integreze pe piata muncii, mai ales cand toata lumea cauta experienta.

 2. Toma

  6 decembrie 2015 at 11:02

  Scoala romaneasca nu mai scoate muncitori de cand Abramburica a desfiintat scolile profesionale .
  Este imposibil sa „scoti” ingineri „pe banda rulanta ” fara ca acestia sa nu fi facut macar o ora de practica .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.