200 de euro/ha pentru cei care îşi vând sau arendează pământul

Prime de 200 de euro pe hectar pentru proprietarii care îşi vând sau îşi dau terenul în arendă! Ministerul Agriculturii are în plan comasarea tuturor terenurilor agricole şi îşi propune să îi încurajeze pe fermieri să se asocieze. Măsura este prevăzută în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, iar micii fermieri care vor să vândă sau să arendeze pământurile îşi vor primi banii începând cu anul 2016.

Agricultura fărâmiţată nu duce la performanţe

masini-agricoleLa acest moment, agricultura se confruntă cu existenţa unui număr mare de ferme mici în raport cu exploataţiile de mari dimensiuni. Reunirea mai multor loturi de pământ asigură o exploatare mai eficientă şi ca atare Ministerul Agriculturii a găsit ca soluţie aplicarea unei măsuri care are ca scop determinarea micilor fermieri, care deţin între 1-5 hectare, să arendeze sau să-și vândă pământul. Se optează mai mult pentru arendarea terenurilor agricole pentru că astfel se pot consolida exploataţiile agricole. Măsura este binevenită în contextul în care în mediul rural populaţia este îmbătrânită, iar oamenii nu îşi mai pot munci pământul: “Începând cu anul 2016, este prevăzut în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, ca fermierii care sunt în vârstă şi au exploataţii între 1 şi 5 hectare să aibă posibilitatea fie să arendeze, fie să vândă pământul şi vor primi din 2016 până în 2020 o sumă de 200 de euro/hectar. Practic, primesc cam 120% din valoarea sprijinului pe suprafaţă”, a precizat Florea Stoian, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Ialomiţa.
Dacă se depăşeşte categoria cuprinsă între 1 şi 5 hectare, fermierii care deţin între 5 şi 30 de hectare ar putea primi un sprijin pe suprafaţă mult mai mare, prin introducerea conceptului de plată redistributivă: “Scopul este de a-i determina pe fermieri să se asocieze în grupuri de producători. La schema de plată redistributivă, cei care au între 1 şi 5 hectare nu primesc decât cinci euro în plus faţă de cei care au între 5 şi 30 de hectare, unde primesc practic 47 de euro în plus”, a mai declarat Florea Stoian, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Ialomiţa.
La nivel naţional sunt aproximativ 700 de mii de fermieri care au exploataţii între unu şi cinci hectare. Măsura are ca scop practicarea unei agriculturi performante.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *