GAL „Ialomiţa Vest”, la final de strategie

logoPtSlidesPeste două milioane de euro … este valoarea celor 37 de proiecte de investiţie contractate de Grupul de Acţiune Locală „Ialomiţa Vest”. La final de exerciţiu financiar, bilanţul asociaţiei „Ialomiţa Vest” arată că această entitate a contribuit la dezvoltarea durabilă a localităţilor ce fac parte din grupul de acţiune locală.

Fonduri europene pentru localităţile din Ialomiţa

Grupurile de acţiune locală reprezintă parteneriate public-private, care implementează o strategie de dezvoltare. În fapt, prin aceste structuri se absorb bani europeni care sunt distribuiţi mai multor categorii de beneficiari, de la primării, la firme private, persoane fizice, agricultori sau organizaţii non-profit. Teritorul Gal “Ialomiţa Vest” este format din localităţile Axintele, Alexeni, Bărcăneşti, Borăneşti, Coşereni, Bărbuleşti, Manasia, Gârbovi, Valea Măcrişului, Ion Roată, Moviliţa, Sineşti şi localitatea Găneasa din judeţul Ilfov. Până în prezent, rata de contractare a proiectelor este de 99, 48%: IMG_20150930_124058“Un proiect se finalizează când intră banii de la Oficiul de Finanţare a Investiţiilor Rurale. Noi ne-am făcut treaba la Gal. Au fost contractate 37 de proiecte de investiţie, având o valoare publică de 2.258.261 de euro, la care se adaugă contribuţia privată în valoare de aproximativ 1.316.226 de euro şi cheltuieli neeligibile de 1.336.256 de euro”, a declarat Petru Aeleni, preşedintele Grupului de Acţiune Locală “Ialomiţa Vest”.
Cea mai accesată măsură a fost 121- modernizarea exploataţiilor agricole. Cu banii disponibili pe această schemă de finanţare s-au achizitionat utilaje agricole. Alte 15 proiecte au fost depuse de autorităţile locale pe măsura 322 – renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală. Din cele 15 proiecte, trei sunt finalizate cu o valoare de peste 140 000 de euro. Cu bani europeni, autorităţile locale au asfaltat drumuri, au reabilitat parcuri sau au achiziţionat buldoexcavatoare sau alte utilaje. Primăriile care au atras cele mai multe fonduri europene puse la dispoziţie de GAL “Ialomiţa Vest” au fost Gârbovi şi Axintele: “Trebuie să avem încredere în acest proiect, în strategia următoare să avem în vedere toate oportunităţile care vor fi create şi să accesăm fonduri. E foarte uşor de accesat. Pentru comuna Gârbovi am realizat obiective importante într-un timp scurt. Am asfaltat un drum de 430 de metri şi am achiziţionat un buldoexcavator în valoare de 70 000 de euro, care va fi foarte util pe timp de iarnă la deszăpezire. Avem o echipă bună la Gal şi putem deveni din ce în ce mai puternici”, a precizat Grigore Popa, primarul comunei Gârbovi.
GAL-urile trebuie să elaboreze strategiile de dezvoltare pentru perioada următoare. Imediat ce vor fi acreditate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se vor putea accesa şi fondurile disponibile pe noua alocare financiară 2014-2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.