Împrumut din trezorerie pentru cofinanțarea proiectului ”Reabilitarea Pieței Revoluției”

Camera-Deputatilor-SiglaAm satisfacția să informez cetățenii județului Ialomița și, mai ales, pe cetățenii municipiului Slobozia, că, după toate insistențele mele din ultima lună, am reușit să conving Guvernul României să adopte o măsură importantă pentru țară – să salveze proiectele de investiții finanțate cu fonduri europene, derulate de autoritățile publice locale și de asociațiile de dezvoltare intercomunitară, care vor depăși, din motive obiective, termenul de implementare final la 30 iunie 2016.
În ultimele 6 luni, m-a preocupat situația acestor proiecte cu fonduri europene care aveau termenul de finalizare de la 31 decembrie 2015 și pentru care Uniunea Europeană a acordat o prelungire de o jumătate de an, iar începând cu luna ianuarie eu am insistat tot mai mult ca actualul Guvern să intervină cu o măsură pentru finanțarea acestor proiecte.
Pentru a discuta această problemă, am invitat-o, în luna februarie a.c., pe doamna Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice, la ședința Grupului Parlamentar P.S.D. din Camera Deputaților în vederea identificării posibilităților de intervenție ale Guvernului. I-am solicitat doamnei Ministru, când a venit la Camera Deputaților, să adopte o soluție de sprijin financiar – fie prin împrumuturi pe termen lung din Trezorerie, așa cum decisese guvernul Ponta, fie prin acoperirea de la Bugetul de Stat a cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor.
Încă din 23 februarie 2016, am atras atenția printr-o interpelare, Ministrului Finanțelor Publice, precum și Ministrului Dezvoltării și Administrației Publice, despre faptul că România este pe cale să piardă 2 miliarde de euro, dacă va trebui să se restituie sumele acordate din fondurile Uniunii Europene pentru proiectele de investiții – derulate în cadrul A.M.P.O.R. – care nu se finalizează până în luna iunie a acestui an. Săptămâna trecută, în ziua de 14 martie, am discutat despre această problemă cu Secretarul de stat Cezar Soare, care a fost special trimis la Camera Deputaților de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Azi, 23 martie a.c., Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2007-2013 și modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. În baza acestei Ordonanțe, beneficiarii proiectelor – autorități locale și asociații de dezvoltare intercomunitară – pot să solicite împrumuturi de trezorerie pentru finanțarea proiectelor.
În ceea ce privește proiectul de modernizare a Pieței Revoluției din Slobozia, deși Primăria s-a implicat cu toate resursele și a făcut tot ceea era posibil pentru finalizarea la termen, trebuie spus că principala vină aparține constructorului, care a cauzat întârzierea proiectului și riscul de depășire a termenului de finalizare, cu toate că autoritățile centrale și mai ales cele locale au pus la dispoziție toate resursele financiare necesare.
Eu mi-am respectat promisiunea și de astăzi administrația publică locală din Slobozia are posibilitatea să depună cerere pentru un împrumut din trezorerie pentru cofinanțarea proiectului, iar acum depinde numai de constructor, care trebuie să finalizeze lucrările de modernizare din centrul Sloboziei.

Ec. MARIAN NEACȘU

Deputat
Președintele Organizației PSD Ialomița

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.