Profesorii vor primi diferenţele salariale pentru perioada 2008-2011

deputatAdoptarea Proiectului de lege privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011, în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților din data de 6 aprilie 2016, vine ca o reparație pentru o parte din dascălii României. Am sprijinit această inițiativă asumată de un număr semnificativ de parlamentari PSD, fiind la rândul meu inițiatorul unui proiect de lege care vizează, de asemenea, acordarea diferențelor salariale pentru profesorii care nu au fost reprezentați de sindicate în procesele cu statul român sau care au pierdut acest drept prin hotărâri judecătorești. Este vorba de Propunerea legislativă privind plata unor sume personalului din învăţământ (Pl-x nr. 103/2015), inițiativă care nu a ajuns încă pe lista de vot final a Camerei Deputaților.

În ceea ce privește actul normativ adoptat în ședința de miercuri, trebuie specificat că diferențele salariale la care se referă sunt rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr.15/2008 privind creșterile salariale acordate în 2008 și în 2009 personalului din învățământ și a prevederilor Legilor-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice din 2009 și 2010.

Reprezentați de sindicate, majoritatea salariaților din mediul preuniversitar au acționat statul în instanță și au obținut, în baza unor hotărâri judecătorești, plata diferențelor salariale perioada 2008-2011, însă au rămas angajați neafiliați sindicatelor care nu și-au primit drepturile din cauză că nu au dat statul în judecată sau au pierdut procesele intentate pe cont propriu. Inițiativa legislativă a PSD îi include la plata acestor diferențe salariale și pe dascălii care nu au beneficiat de aceste drepturi. Conform noii legi, diferențele salariale se plătesc eșalonat, pe parcursul a 5 ani de la data intrării în vigoare a actului normativ (5% în primul an, 10 % în al doilea an, 25% în al treilea și al patrulea an și 35% în ultimul an), iar profesorii care au ieșit la pensie și sunt îndreptățiți să primească diferențele, le vor primi într-o singură tranșă. În cazul salariaților, plata sumelor se face anual, în mod eşalonat, în tranşe trimestriale egale.

Prin susținerea și votarea acestei inițiative legislative am dorit repararea unei nedreptăți făcute acestor profesori, ale căror diferențe salariale trebuie recuperate dacă ținem cont de principiului egalității în fața legii și a dreptului la un salariu egal pentru muncă egală.

DEPUTAT PSD

MARIAN NEACŞU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.