Proteste de amploare în București și în țară – tragedia din clubul Colectiv

proteste-buc

Săptămâna trecută au avut loc proteste în stradă în București, dar și în alte orașe din țară.

Aproximativ 75.000 de oameni au ieșit din case după ora 18:00 în toată țara pentru a-și exprima nemulțumirea față de corupția generalizată prezentă în actuala clasă conducătoare. Scânteia care a aprins nemulțumirea cetățenilor a fost tragedia din clubul bucureștean Colectiv, unde peste 40 de tineri au murit (până acum, deoarece numărul lor este așteptat să crească) și peste 100 sunt internați în spitale cu răni și arsuri de diverse grade.

Protestele nu au rămas fără ecou, până acum prezentându-și demisiile premierul Victor Ponta, Cristian Popescu „Piedone”, primarul din sectorul 4 (pe raza căruia se afla clubul respectiv) și Gabriel Oprea, ministrul de interne. Populația acuza guvernanții de neglijență în serviciu și luarea de mită pentru a închide ochii la neregulile care existau la acel club, principalele instituții vizate fiind Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București, care aparține Ministerului de Interne, condus de Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea intră în atenția publicului pentru a doua oară în ultima lună după ce pe 20 octombrie 2015 un polițist aflat în coloana oficială a ministrului a murit, după ce a căzut într-o groapă pe bulevardul Știrbei Vodă din București. Evenimentul tragic s-a produs noaptea târziu, iar ministrul a fost acuzat că folosea coloana oficială pentru un scop personal, nu unul de importanță națională.

Mișcări de susținere și de protest au avut loc și în diasporă, în mai multe orașe importante europene: Paris, Londra, Berlin, Frankfurt sau München.

foto: Dan Mihai Balanescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.