Primarul comunei Perieţi: “Îmi doresc ca Perieţi să devină o comună europeană”

Mediul rural are nevoie de dezvoltare! Satul ialomiţean încă se confruntă cu numeroase deficienţe, însă edilii de comune fac eforturi pentru a le asigura cetăţenilor accesul la servicii publice de bună calitate. Totul depinde de banii pe care îi au la dispoziţie pentru a implementa proiecte de interes edilitar. În comuna Perieţi, trăiesc peste 3 500 de locuitori, conform recensământului efectuat în anul 2011. De soarta lor se ocupa de 11 ani, primarul Elena Cristea. În aceşti 11 ani de mandat, un proiect important a fost alimentarea cu apă a întregii comune. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi şcolare a reprezentat o altă linie strategică. Într-un interviu acordat Antenei Ialomiţene, primarul Elena Cristea trece în revistă câteva dintre proiectele de la nivelul comunei, dar şi problemele cu care se confruntă administraţia publică de la Perieţi.

IMG_20150917_105717– Domna primar, cum arată după 11 ani de mandat comuna Perieţi?
– Localitatea s-a dezvoltat foarte mult în aceşti 11 ani. Aş vrea să încep cu proiectele mele de suflet şi anume alimentarea cu apă a comunei, care era foarte deficitară la momentul în care am ieşit primar în 2004. Nu aveam decât câteva cismele stradale în satul Perieţi şi alte două cismele stradale în satul Misleanu. Sunt mândră că am reuşit în toţi aceşti ani să aduc la un nivel destul de mulţumitor alimentarea cu apă. În acest moment, toată comuna beneficiază de apă curentă, care uneori nu este în parametrii legali (…). În ceea ce priveşte calitatea apei, noi avem contract de monitorizare cu Direcţia de Sănătate Publică şi periodic aceştia vin, recoltează probe şi efectuează analize. Este un paradox că avem situaţii când apa pleacă în neregulă din staţie, dar la consumator ajunge fără niciun fel de încărcătură. Vorbim despre o uşoară depăşire la amoniu şi la fier. Nu există nitraţi, nitriţi, nimic din ceea ce ar produce boli grave populaţiei. Nu este lipsit de importanţă faptul că am propus pentru îmbunătăţirea calităţii apei să dotăm fiecare dintre staţii cu staţii de tratare. Am făcut şi un proiect, pe care l-am depus la Consiliul Judeţean în vederea accesării fondurilor necesare.
– Comuna beneficiază de sistem de canalizare?
– La Perieţi nu au existat decât două proiecte care au fost depuse, dar nu au prins finanţarea. Având în vedere întinderea mare a comunei, nu există posibilitatea materială de a realiza canalizare în comuna Perieţi. Dacă s-ar găsi resursele, posibilitatea cetăţenilor de a se racorda la un sistem de canalizare este absolut minimă, cum de altfel, avem aceeaşi problemă cu o eventuală alimentare cu gaze.
– Dezideratul principal este ca satul românesc să ajungă la nivelul localităţilor europene.  Din punctul dvs. de vedere, paşii către atingerea acestui obiectiv sunt lenţi şi greoi?
– Nu reuşim să facem paşi pentru că toţi cei care ajung în vârf şi o spun fără nicio rezervă, uită cum au ajuns acolo şi consideră că este dreptul lor să pună piedici oricărui om care vrea să facă ceva pentru cetăţeni. La fiecare patru ani, toţi se laudă că vin în sprijinul cetăţeanului. Cu siguranţă, după ce şi-au văzut mandatul în mână, uită pentru ce sunt puşi acolo şi atunci nu fac decât să analizeze din punct de vedere politic fiecare dorinţă a primarului de a răzbi să facă ceva pentru cetăţenii care l-au ales.
– Sunt binecunoscute conflictele care au existat în Consiliul Local Perieţi, conflicte care au blocat proiecte cu adevărat necesare pentru întreaga comunitate. Care este atmosfera în Consiliul Local la acest moment?
– Atmosfera este aceeaşi care a fost dintotdeauna. Sunt oameni care traduc totul pe baza politicului, care la fel ca şi guvernanţii, uită că au fost pe lista unui partid şi au fost votaţi de cetăţeni pentru a le reprezenta interesele şi efectiv nu văd decât interesul personal şi material, fără a se gândi la repercusiunile pe care le-ar avea asupra comunităţii. Oamenii au început să realizeze că primarul este legat de mâini şi de picioare dacă nu are un consiliu local care să dorească să dezvolte comuna. Este foarte greu să convingi o parte din consilierii locali că eşti angrenat într-o activitate cu bune intenţii, că nu doreşti nimic pentru tine personal, că eşti legat de copiii, de vârstnicii satului, de toţi locuitorii şi că le vrei binele.
– Cu ce alte probleme vă confruntaţi la Primărie?
– Problemele apar de la lipsa banilor. Am fost pusă în situaţia de a-mi dori să fac foarte multe, dar am ajuns repede cu picioarele pe pământ când mi-am dat seama că nu avem şi banii necesari. Îţi doreşti să asfaltezi fiecare drum, nu poţi pentru că nu ai cu ce. Îmi doresc să amenajez terenul de sport de la şcoală care s-a deteriorat din cauza trecerii timpului. La fel, nu sunt bani. Şi dincolo de toate acestea, mai am parte şi de tot felul de reclamaţii pe toate fronturile. Orice lucrare pe care am făcut-o la Perieţi nu a trecut neobservată. Cei care consideră că la fiecare lucrare, primarul câştigă, e problema lor. În ceea ce priveşte primarul, nu câştigă decât prin efortul depus, pentru fiecare leu adus şi pentru fiecare lucru pe care gândeşte să îl facă. Nimeni nu stă cu mintea că, nu dau lucrarea cuiva pentru că nu îmi aduce personal bani. Au fost foarte multe plângeri, toate s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale, ca dovadă faptul că în continuare sunt primar.
– Aveţi probleme de natură legală şi cu personalul Primăriei?
– Nu există decât incompatibilitatea viceprimarului care este în acest moment în proces. În ceea ce priveşte funcţionarii publici, nu am avut nicio situaţie de incompatibilitate. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a semnalat că o parte dintre oameni ar fi fost angajaţi contrar legislaţiei, dar acestea sunt greşeli de tehnică, nu de angajare ilegală. Nu avem decât o singură persoană pe postul de contabilă, la fel la taxe şi impozite, care sunt invocate că ar fi fost angajate ilegal. La asistenţă socială, persoana în cauză a fost încadrată pe post cu studii de scurtă durată, având în vedere că are o şcoală postliceală. Nimeni nu a ştiut că la momentul angajarii, şcoala postliceală nu mai este considerată şcoală de scurtă durată. Sau că o altă doamnă a fost promovată fără concurs. Sunt lucruri care ţin de tehnica de promovare, în niciun caz de abuz în serviciu în ceea ce priveşte angajarea anumitor persoane pe post.
– În ciuda acestor probleme, cum vedeţi viitorul comunei Perieţi?
– Îmi doresc să fie un viitor plin de realizări, de reuşite spectaculoase. Îmi doresc să devină într-adevăr o comună europeană. Să putem să asfaltăm măcar jumătate din drumurile care deservesc localităţile, să îmbunătăţim transportul elevilor, unităţile de învăţământ să fie şi mai bine dotate. Sunt lucruri mărunte, pe care sper să le realizăm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *