Zile sau nopți de gardă, intervenții la foc continuu, momente de încordare, riscuri și bucuria fiecărui pacient salvat sunt elemente care fac parte din profesia de medic. Cei care au îmbrățișat-o, au ales să fie adevărați eroi într-un sistem care șchiopătează din zi în zi. Mulți pleacă în afară din cauza acestuia, puțin mai rămân. Printre ei se numără și doctorul Anca Telehuz, care și-a clădit o familie în Slobozia și a ajuns medic coordonator UPU-SMURD Slobozia. Specialist în medicina de urgență, un domeniu relativ nou, Anca Telehuz și-a pus la dispoziție în reședința de județ toată competența pentru a face medicină de calitate. Despre aceasta specializare complexa, despre muncă, dăruire și mai ales salvare de vieți ne vorbește medicul coordonator UPU-SMURD Slobozia.
– Cum ați devenit medic și de ce ați ales medicina de urgență?
– În medicina de urgență lucrez de aproximativ șapte ani. Primii cinci ani i-am petrecut la Spitalul de Urgență Constanța, unde mi-am făcut și specializarea. De doi ani și jumătate sunt în Slobozia. Medicina de urgență a apărut ca o pasiune. Am crescut într-o familie de medici, am știut dintotdeauna ce înseamnă medicină, ce înseamnă sacrificiul și cu toate acestea am ales drumul acesta. Medicina de urgență este foarte dinamică, foarte solicitantă. Viață familială este sacrificată, uneori îți depășești programul pentru că nu îți poți abandona pacientul, dar sunt desigur și satisfacții. Este o specialitate extraordinar de frumoasă.
– Care arată o zi din viața unui medic care lucrează la Unitatea de Primire Urgențe?
– Și la nivel național, și județean ne confruntăm cu un deficit de medici. Posturile disponibile la necesarul de medici pe care ar trebui să îl avem este de 12, noi suntem 4 medici din 12, cât ar trebui să fim ca să acoperim turele. Tura noastră începe la ora 8 dimineața până la ora 15, după care intră garda. De multe ori, din lipsă de medici, tura se confundă cu garda, pentru că intri dimineața la ora 8 și ieși a doua zi la ora 13 sau 15. Facem eforturi foarte mari să atragem medici, personal tânăr. Din păcate, fiind locuri disponibile și în spitalele mult mai mari, de exemplu în București, sunt mulți care pleacă. Salarizarea este aceeași, numărul de pacienți la spitalele mari este mult mai mare, dar diferența este că există toate specialitățile de care ai nevoie într-un spital. Sunt posibilități de investigații paraclinice mult mai diverse și poți să îți faci altfel meseria. Din cauza asta, multe dintre urgențele majore pe care le primim la Slobozia, sunt redirecționate către spitalele din București sau Constanța. În spitalele mari, sunt trei medici de gardă. Din cauză că suntem puțini, se produce o mică aglomerație în triaj, pentru că ești unul singur și trebuie să faci atât de multe lucruri. În camera mare a unității avem o capacitate de 15 paturi, deci un medic la 15 paturi. Dacă ai o singură urgență la care trebuie să stai pe telefoane pentru avize patru ore, deja totul se dă peste cap.
– În ce ordine preluați cazurile?
– Noi ne ghidăm pe protocolul de triaj de la nivel național, aprobat și propus de Ministerul Sănătății. Există niște culori de triaj: roșu, galben și verde în funcție de gravitatea cazurilor. Se poate aștepta până la maxim două ore dacă e vorba de o urgență minoră. Dar este adevărat că în foarte multe unități, inclusiv a noastră se poate aștepta și până la șase-șapte ore. Populația trebuie să înțeleagă că noi suntem foarte puțini și pacienții sunt foarte mulți. Un singur medic consultă în 24 de ore între 100-120 de cazuri. Un asistent are cel puțin 3 pacienți. Din punctul pacienților de vedere, toți se prezintă la urgențe pentru că este foarte comod. Li se fac analize, dacă se impune și un control cardiologic-neurologic. Urgențele reale sunt foarte puține. La nivelul anului 2014, am avut 36 000 de prezentări, din care urgențe majore sunt 10%. Majoritatea sunt neurologice, cardiologice și accidente de circulație.
– Există și un serviciu SMURD care funcționează cu pompieri paramedici care intervin cu primul ajutor calificat în situații de urgență. Cum functionează echipa UPU-SMURD?
– Am avut plăcuta surpriză când am venit în Ialomița și am început să fac anumite verificări pe subunitățile de paramedici SMURD, să constat că sunt oameni extraordinar de buni, foarte bine pregătiți. Pe viitor chiar avem proiecte împreună cu domnul inspector șef de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița. Am început formalitățile, așteptăm aprobările, încercăm de anul viitor să introducem o ambulanță SMURD de tip C, cu medic, asistent și paramedic. Astfel, venim și în sprijinul ambulanței, pentru că nu există decât un sigur medic pe gardă. Se va mai deschide un punct cu ambulanță SMURD de tip B la Fierbinți. Încercăm pe cât posibil să ne extindem și pe partea de pre-spital, pentru că sunt într-adevăr puține resurse.
– Zilnic, acordați asistență medicală unor oameni cu probleme de sănătate. Sunteți primii care aveți contact cu victimele unor accidente de circulație sau cu alt tip de victime. Cum faceți față acestor imagini mai puțin plăcute?
– Te obișnuiești. La un moment dat privești lucrurile doar din punct de vedere medical. Aceasta este una din părțile neplăcute ale acestei meserii, pentru că într-adevăr te transformă într-o mică mașinărie. Sunt și cazuri care m-au marcat. Nu ești de piatră, tot om rămâi la finele zilei.
– Ce sentimente vă încearcă când nu reușiți să salvați o persoană?
– Sunt pacienți care vin la noi în stadiu terminal, în principal cei cu patologie oncologică, dar sunt și pacienți la care nu te aștepți, la care dai tot ce poți și tot nu reușești să îi salvezi. Sunt cazuri care te marcheaza pe toată cariera și de multe ori te gândești dacă se mai putea face ceva.
– Ce ne puteți spune despre dotările Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia?
– Mai sunt nevoi, dar față de alte spitale, la medicamente, materiale sanitare, monitorizare, ecografie, stăm bine. Ne-ar mai trebui un aparat de radiologie nou, care să fie strict al UPU și alte echipamente. Ar fi binevenită și o recompartimentare a spațiilor, o lărgire a unității.
– În final, ați putea să ne spuneți ce înseamnă pentru dvs. UPU și ce oferă medicii de aici pacienților?
– UPU este a doua mea familie. Eu am venit în Slobozia cu speranțe foarte mari. Împreună cu colegii mei o să încercăm să aducem specialitatea medicina de urgență la standarde ridicate. Suntem o echipă și voi încerca să fac atât cât se poate pentru creșterea calității actului medical, indiferent la ce nivel vorbim: medic-asistent-paramedic și să venim mereu în sprijinul pacientului. Sper să reușesc, este un drum foarte lung, dar trebuie să lupt în continuare, ca la o resuscitare: nu te oprești până nu își revine pacientul.
0 comments