5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei

carte22

Educaţia reprezintă viitorul unei societăţi. Cei mai importanţi actori sociali ai procesului de învăţământ sunt elevii şi cadrele didactice. Dascălii, modelatori de caractere îi pregătesc pe elevi pentru viaţă. Le transmit informaţii, dar le dezvoltă şi deprinderi, respect faţă de sine şi faţă de cei din jur. Începând cu anul 1994, UNESCO a decretat data de cinci octombrie ca zi mondială a educaţiei. Acest eveniment a fost conceput pentru a omagia dascălii din întreaga lume, dar şi pentru a reafirma rolul covârşitor al educaţiei într-o societate aflată în continuă schimbare. Unităţile şcolare din Ialomiţa au sarbătorit această zi prin diverse acţiuni.

Profesori puternici pentru societăţi durabile

În acest an, Ziua Mondială a Educaţiei s-a celebrat sub sloganul „profesori puternici, pentru societăţi durabile”. Cu alte cuvinte, dascălilor le revine misiunea de a realiza nu numai o educaţie de calitate, ci şi durabilă: „Într-o societate durabilă, cred că educaţia este un factor care are cea mai mare importanţă. Cum să ai nişte oameni conştienţi de necesitatea unei astfel de societăţi dacă nu-i educi corespunzător? Trăim dramatic faptul că în România zilelor noastre, ne pleacă nu numai medicii, dar şi tinerii care ar putea să realizeze această educaţie în şcoli. Foarte greu se hotărăsc tinerii astăzi să rămână în şcoală. Există totuşi o dorinţă a profesorilor de a fi respectaţi. Toţi sunt îndrăgostiţi de meseria lor”, a declarat prof. Rita Chiş, director al Liceului Teoretic „Paul Georgescu” din Ţăndărei.

Deprecierea în timp a statutului dascălului

De la domnul Trandafir al lui Mihail Sadoveanu la dascălul de astăzi, am spune că nu sunt multe diferenţe în descriere, dar cu siguranţă sunt la nivel de percepţie. Profesorii se confruntă cu lipsa de interes faţă de şcoală manifestată constant de elevi sau cu slaba finanţare a sistemului de învăţământ. Vor să fie respectaţi, apreciaţi pentru dăruirea lor şi efortul pe care îl fac pentru societatea de mâine: „Profesorul este un erou care trebuie să facă faţă tuturor provocărilor. Există o lipsă de înţelegere pentru cât de importantă este misiunea noastră în societate, profesorul are nevoie să ştie că munca lui este apreciată. Noi suntem cuantificaţi în viitor, în sensul de a ştii ce oameni am dat societăţii. Facem educaţie şi aceasta presupune foarte mult. Presupune să ne iubim copiii şi să îi respectăm, să ne dorim ca şi ei să ne iubească, să revină cu drag la şcoală”, a mai precizat prof. Rita Chiş, director al Liceului Teoretic „Paul Georgescu” din Ţăndărei.

„La mulţi ani” tuturor cadrelor didactice!

Educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi” … citatul lui John Dewey este mai actual ca oricând. Educaţia îl transformă pe om, îl ajută se se autodepăşească şi totodată să fie de folos comunităţii în care s-a născut şi a crescut.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.