Ziua câmpului organizată de societatea Agrichim Fetești este evenimentul de marcă din Ialomița la care fermierii, dar și alte persoane implicate direct în sectorul agricol își dau întâlnire. Ziua câmpului devine sinonimă cu performanță, expertiză, discuții despre tehnologie, și producții de excepție. Programul a cuprins prezentarea loturilor demonstrative de rapiţă, cereale păioase și porumb de către managerul societății, ing. agronom Viorel Nica cu detalierea tehnologiilor şi soluţiilor tehnologice aplicate pentru protecţia plantelor, expunerea programelor şi a schemelor de fertilizare utilizate, dar şi demonstraţii cu utilaje agricole performante de mare fiabilitare și productivitate.
Hibrizii de rapiță de pe exploatația Agrichim Fetești provin de la Biocrop România, companie aflată în parteneriat cu Agrichim pentru multiplicarea, prelucrarea și distribuirea semințelor. Soiurile cu randament mare sunt Diffusion, Dinasty, care aduc pe exploatația Agrichim o producție estimată la peste 3000 de kg la hectar. Importantă este însă tehnologia aplicată: rapița se seamănă la o distanță între rânduri de 60 de cm, iar planta are nevoie de tratamente corespunzătoare.
Soiurile de orz și grâu de la Biocrop România au un nivel de producție de peste 8 tone la hectar. Soiurile de grâu au un indice bun de panificație, sunt rezistente la boli și specifice zonelor aride din România. În exploatația ing. agronom Viorel Nica, managerul Agrichim Fetești își fac loc și soiurile românești de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea care au un randament de peste 7 tone la hectar.
Ing. agronom Viorel Nica a semănat la jumătatea lunii aprilie 750 de hectare de porumb. Cultura a intrat în a doua etapă de fertilizare cu azot.
După prezentarea loturilor demonstrative din câmp, au urmat discuții și prezentări ale firmelor renumite din domeniul produceriii şi comecializării seminţelor, a produselor pentru protecţia plantelor, dar s-au purtat discuții și despre avantajele constituirii grupurilor de producători.
Evenimentul s-a bucurat și de prezența secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor care le-a adus fermierilor cele mai recente informații despre alocările financiare pentru extinderea sistemelor de irigații, finanțarea proiectelor de dezvoltare a fermelor și perspectivele Politicii Agricole Comune după 2020.
Cea de-a XII-a ediţie a „Zilei Câmpului” la Fetești s-a concretizat într-un util schimb de experienţă între fermieri cu privire la agrotehnica modernă, la ultimele tehnologii şi produse lansate în domeniu menite să asigure producătorilor agricoli soluţii moderne pentru o agricultură performantă.
0 comments