VIDEO: Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Slobozia și Fetești


Cei 158 de ani de la unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza au fost sărbătoriți la Slobozia printr-o manifestare menită să aducă în conștiința colectivă semnificația istorică și majoră a actului din 1859. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. În ziua de 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales şi domn al Ţării Româneşti. Mica Unire a reprezentat prima etapă pentru înfăptuirea unității naționale. Deşi a fost de scurtă durată, domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost, prin reformele sale, perioada de maximă dezvoltare a României moderne: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului. În Municipiul Slobozia, evenimentul a debutat cu întâmpinarea persoanelor oficiale, intonarea imnului național al României și oficierea unui ceremonial religios.
Momentul dedicat Unirii Principatelor Române a continuat cu defilarea gărzii de onoare.
Autorități locale, autorități județene, cetățeni s-au prins la final într-o mare horă a unirii.
Și în Municipiul Fetești, ziua de 24 ianuarie a avut o rezonanță deosebită în inimile tuturor feteștenilor. Autoritățile locale au sărbătorit cu mândrie mărețul act al Unirii Principatelor Române prin care s-au pus temeliile statului român modern.
Copiii de la Casa de Cultură Municipală și de la Clubul Elevilor din Fetești au prezentat un scurt program artistic.
La finalul evenimentului, autoritățile locale au oferit cetățenilor și vârstnicilor de la toate cluburile de pensionari din municipiul Fetești tradiționala fasole și vin fiert.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.