VIDEO: Tehnologia pentru cultura de soia, aplicată cu succes la AGRICHIM Fetești


Soia reprezintă o sursă de hrană pentru oameni de mii de ani și este de asemenea, indispensabilă furajării animalelor. Comisia Europeană a dat publicității o serie de date statistice care arată că în anul agricol curent, Uniunea Europeană a importat din SUA o cantitate de 8,244 milioane tone de soia boabe, în creștere cu 121% comparativ cu anul precedent. România poate deveni un reper important pentru producția de soia nemodificată genetic, grație proiectului european Danube Soya. Proiectul are rolul de a stimula creşterea suprafeţelor cultivate cu soia nemodificată genetic în bazinul dunărean şi zonele adiacente din Europa. În județul Ialomița, un important cultivator de soia convențională cu buletin de analiză non GMO este ing. agronom Viorel Nica, managerul SC AGRICHIM SRL Fetești. La Agrichim Feteşti au fost prezentate zeci de soiuri autohtone și străine, dar şi diverse variante tehnologice privind densităţi, distanţe între rânduri, tratamente pentru controlul dăunătorilor, dar şi pentru sămânţă. Parteneri la acest eveniment au fost companiile de marcă din domeniul producerii de semințe și cel al inputurilor, care au prezentat tehnologiile şi tehnicile agricole aferente culturii de soia. Se pune un mare accent pe aplicarea unor tratamente bio și pe utilizarea hibrizilor cu toleranță mare la secetă și productivitate ridicată. Cultura de soia are însă randament maxim pe terenurile irigate.
Evenimentul Donau Soja captează anual interesul fermierilor. După vizitarea platformei şi a loturilor demonstrative de soia, companiile partenere au prezentat fermierilor detalii tehnice legate de genetică şi de tehnologia aplicată în cultură. Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice au vorbit fermierilor despre importanța cercetării, despre măsuri pentru prevenirea importurilor, dar și scheme de ajutor pentru producători.
Participanţii la eveniment, specialişti şi fermieri, au avut oportunitatea să afle noutăţile privind soiurile de soia, dar şi tehnologiile eficiente de fertilizare şi protecţie a plantelor. Ediția a șasea a evenimentului Donau Soja organizată la Agrichim Feteşti a fost și în acest an un real succes.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.