VIDEO: Strategia culturală de dezvoltare a judeţului


Zonele din mediul rural sunt vitregite de accesul la cultură, iar interesul pentru activităţile culturale este tot mai scăzut! Este o realitate îngrijorătoare pe care au semnalat-o oamenii de cultură, invitaţi de membrii grupului de lucru al Partidului Social-Democrat Ialomiţa la o dezbatere privind întocmirea unei viitoare strategii în acest domeniu. Pentru a stimula interesul oamenilor pentru cultură este nevoie de resurse financiare, de o mai bună promovare şi de o educaţie privind respectarea valorilor şi conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti.
O prioritate pe agenda de lucru a viitorului Consiliu Judeţean este accesarea fondurilor europene pentru restaurarea monumentelor istorice. În prezent, au fost întocmite două studii de fezabilitate pentru reabilitarea Conacului Bolomey din comuna Cosâmbeşti şi pentru baza arheologică Oraşul de Floci de la Giurgeni.
Lipsa infrastructurii pentru desfăşurarea actelor de cultură reprezintă o problemă spinoasă. Reprezentanţii instituţiilor culturale din judeţ au vorbit despre necesitatea ridicării unor aşezăminte culturale atât în mediul rural, cât şi în mediul urban.
Incoerenţa legislativă blochează posibilitatea autorităţilor locale şi judeţene de a finanţa acţiunile Palatului Copiilor, devenit o instituţie conexă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa. Tinerii talentaţi nu pot fi sprijiniţi din cauza inexistenţei fondurilor, astfel că se impune o descentralizarea a atribuţiilor în această zonă.
La dezbaterea pe tema culturii, organizată de primarul oraşului Amara, Victor Moraru, propunerea PSD pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Ialomiţa, a luat parte şi reprezentantul minorităţii rome din judeţ care a pledat pentru implicarea acestei minorităţi în actul cultural cu scopul eliminării barierelor de comunicare, a prejudecăţilor şi stereotipurilor.
Următoarea dezbatere a grupului de lucru al PSD Ialomiţa pentru elaborarea strategiei durabile a judeţului Ialomiţa pentru următorii 10 ani va avea loc, luni, 18 aprilie, la ora 17.30, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, cu tema – Administraţia Publică Locală şi Judeţeană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.