VIDEO: Soluții pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene

Îmbunătățirea procedurilor de lucru ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale … a fost tema unei dezbateri publice organizate de Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Ialomița cu persoane reprezentative din cadrul societăților de consultanță, patronatelor, asociațiilor sau federațiilor de profil, instituțiilor financiar-bancare sau beneficiarilor fondurilor europene. Acestea s-au organizat în subgrupe de lucru pentru identificarea unor soluții în privința modificării ghidului solicitantului, astfel încât pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală, fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru îmbunătățirea calității vieții comunităților rurale și dezvoltarea agriculturii să fie absorbite într-un procent semnificativ.
Cei care au depus proiecte pe fonduri europene în vechiul program de finanțare au întâmpinat probleme care țin de prezența unor neclarități privind întocmirea proiectelor sau lipsa de comunicare interinstituțională. De aceea, reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și-au propus ca pe noul PNDR 2014-2020 să scurteze timpii de verificare și să răspundă solicitărilor beneficiarilor mult mai rapid.
În privința grupurilor de acțiune locală, noul LEADER aduce o altă abordare care pune accent pe inovare, dar se continuă încurajarea investițiilor adresate tinerilor fermieri și micilor fermieri, susținerea comunităților defavorizate sau stimularea constituirii grupurilor de producători.
La nivel național, gradul de absorbție a banilor europeni pe Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013 a fost de 92 la sută. În Ialomița, au fost finanțate peste 1000 de contracte în sumă de 250 de milioane de euro. Cei care sunt interesați să depună proiecte pe noul PNDR se pot adresa reprezentanților Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Ialomița.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.