VIDEO: S-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea Conacului Bolomey!


Un reper arhitectural emblematic pentru județul Ialomița, conacul Bolomey din comuna Cosâmbești, construit în urmă cu 123 de ani, va fi reabilitat de administraţia judeţeană şi transformat în punct turistic și cultural de importanță majoră! Autoritățile județene au semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea Conacului Bolomey. Conacul Bolomey a fost construit în anul 1898 de o echipă de meșteri italieni la comanda familiei Ghețu. Din anul 1932 a intrat în posesia lui Constantin Bolomey, unul dintre cei mai opulenţi boieri din zonă. Cu timpul, acesta a ajuns într-o stare avansată de degradare, iar după tentativele eșuate ale Ministerului Culturii de restaurare, autoritățile județene au găsit soluții de reabilitare. Restaurarea implică lucrări de arhitectură de o mare complexitate atât la interior, cât și la exterior, lucrări de consolidare și de refacere a fundației. Se va amenaja un parc, iar componentele artistice vor readuce atmosfera nobiliară a Conacului Bolomey de altădată.
Odată cu reabilitarea monumentului se vor atinge și obiective esențiale precum dezvoltare economică locală, creșterea atractivității turistice și investiționale a zonei.
Proiectul de reabilitare a monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey este finanțat din fonduri europene, are o valoare de 18.761.413,63 lei și un termen de execuție de 27 de luni. După reabilitare, Conacul Bolomey va deveni un important Centru Cultural și Expozițional cu parcul aferent, iar Anexa va adăposti ateliere de restaurare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.