VIDEO: Proiectele europene, o piatră de încercare pentru autoritățile locale


Proiectele europene, o piatră de încercare pentru autoritățile locale! Din cauza condiționărilor, primarii se dovedesc reticenți în implementarea unor proiecte care vizează modernizarea infrastructurii de bază. De pildă, pentru a accesa un proiect de extindere sau crearea unui sistem de canalizare, unitățile administrativ-teritoriale trebuie să se angajeze ca în termen de trei ani, toate gospodăriile să fie racordate la canalizare. În caz contrar, primăriile riscă să ramburseze banii primiți de la Uniunea Europeană. În comuna Ciulnița, din 400 de gospodării, doar 53 au posibilitatea de a se branșa. Noua lucrare ar costa aproximativ 1 milion de euro, însă costul pe gospodărie se situează la un nivel ridicat.
Pentru un singur proiect, primarii semnează peste 7000 de pagini. Deși nu există o certitudine că proiectul va fi finanțat, procedura solicită întocmirea unor studii de fezabilitate extrem de costisitoare, astfel că banii se irosesc fără garanția viabilității proiectului.
Primarul comunei Ciulnița consideră că o soluție pentru a elimina barierele în accesarea proiectelor de dezvoltare edilitară se poate găsi la nivel central. Astfel se pot realiza analize pentru a identifica localitățile care necesită sisteme de canalizare, iar lucrările pot fi subvenționate de stat până la faza de branșamente.
Proiectul privind realizarea sistemului de canalizare îl condiționează și pe cel de asfaltare. Dacă primăriile nu au finalizat proiectul de canalizarea, nu pot moderniza drumurile.
În fața unei birocrații stufoase și a unor condiții de multe ori absurde, primarii se simt dezarmați. Autoritățile spun că vor analiza atent, iar dacă unele proiecte de dezvoltare vor fi prea riscante, vor încerca să redirecționeze banii către alte domenii strategice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *