VIDEO: Productivitate ridicată la cultura de porumb. Ministrul Agriculturii a participat la Ziua Porumbului


După ce anul trecut seceta a provocat pagube imense, anul acesta lucrurile par a sta cu totul altfel pentru agricultori. Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, ing. Nicolae Sitaru a organizat a douăsprezecea ediție a Zilei Porumbului la Orezu, prilej cu care au fost discutate producțiile obținute la hectar și au fost prezentate loturi demonstrative cu hibrizi de porumb de la companiile partenere. Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă din partea fermierilor, dar și de prezența Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
Producția medie obținută la porumb la ferma ELSIT, estimată de fermierul Nicolae Sitaru este de peste 10 tone la hectar. Recoltele sunt mai bogate decât anul trecut, dar cu toate acestea, fermierii au motive de îngrijorare legate de creșterea prețurilor la inputuri și energie electrică, lipsa investițiilor în infrastructura de irigații. Deși prețul de vânzare a producției este unul bun la acest moment, în funcție de oscilațiile pieței, aceste creșteri pot aduce scumpiri și la alimente.
Partenerul principal al evenimentului a fost compania Bayer care are în portofoliul său hibrizi de porumb cu un randament mare de productivitate, rezistență la boli și dăunători, precum și toleranță crescută la secetă.
Fermierii prezenți la Ziua Porumbului își doresc o legislație coerentă, predictibilă și o susținere mai mare din partea Ministerului Agriculturii pentru ca afacerile lor să aibă continuitate și să fie prospere.
Oficialii de la nivel național au menționat că vor depune eforturi pentru includerea reabilitării sistemelor de irigații în programe de finanțare europeană pentru că fără irigații, producția agricolă este în derivă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.