VIDEO: Povestea de succes a Cooperativei Agricole Gheorghe Doja


În anul 2013, mai mulți tineri producători din comuna Gheorghe Doja au decis să fondeze o cooperativă. Necesitatea de a crea cooperativa a rezultat din problemele pe care le întâmpinau producătorii la comercializarea pepenilor, cultură de bază în localitate. După cinci ani de la înființare, suprafață cultivată a crescut la aproximativ 200 de hectare, iar în anul 2017, producția vândută a fost în jur de 17 000 de tone. Cooperativa agricolă s-a dezvoltat în tot acest timp, producția fiind stocată în două depozite cu o suprafață de 2800 de metri pătrați. Cei 10 membrii ai cooperativei au reușit să încheie contracte cu marii retaileri din România, iar de anul trecut, marfa ajunge în Cehia, Ungaria sau Dubai.
Cooperativa agricolă Gh. Doja cultivă în proporție de 60% pepeni de diferite soiuri. Pepenii din Gheorghe Doja sunt recunoscuți la nivel național pentru calitate și gust. Anul acesta, există o cerere foarte mare pentru pepeni fără sămânță și cei cu miez galben. Președintele cooperativei estimează că în aproximativ 2 săptămâni, pepenii de Gheorghe Doja vor ajunge pe piață.
Cooperativa agricolă Gheorghe Doja s-a extins și orientat și către producția de legume și comercializează ardei kapia, gogoșari, vinete, dovlecei, varză și conopidă. Pe o suprafață de 5000 de mp, a fost înființată și o cultură protejată pe solarii.
Din 2017, membrii cooperativei au deschis și o fitofarmacie care pune la dispoziția clienților toată gama de produse necesara unei producții bogate și sănătoase: de la semințe, fertilizanți, îngrășăminte foliare, îngrășăminte complexe. Așadar o gama completă de produse de protecția plantelor, echipamente de aplicare, de protecție.
Avantajele unui grup de producători sunt multiple. În primul rând, o cantitate mai mare de produse venite din partea unei singure entităţi agricole este mult mai atractivă pentru marile lanţuri de magazine. În al doilea rând, costurile sunt mai ușor de suportat, iar puterea de negociere a preţului este mai mare.
Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, într-un timp relativ scurt, de la înfiinţare şi până astăzi, a devenit un brand de renume pentru agricultura ialomițeană şi nu numai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.