VIDEO: Pacientul, în centrul politicii de sănătate din programul PSD


Pacientul, în centrul politicii de sănătate! Este ideea fundamentală a programului de sănătate propus cetățenilor de Partidul Social Democrat! Secretarul general al PSD și liderul organizației județene a PSD Ialomița, Marian Neacșu a precizat în cadrul unei conferințe de presă că acest program este structurat pe mai multe principii care vizează problematica, efectul, beneficiarul, termenul de implementare și sursa de finanțare. Social-democrații acordă prioritate omului și nu sistemului. Printre măsurile incluse în programul de sănătate se regăsesc activarea Programului Național de vindecare a bolnavilor de hepatita C, anularea ordonanței de guvern prin care va crește prețul la 3566 de medicamente din catalogul național, Programul Național de dotare cu ambulanțe: în fiecare comună va funcționa o ambulanță, medicamente compensate pentru fiecare boală, debirocratizarea prin desființarea comisiilor de specialitate care aprobă accesul pacientului la tratamentul necesar.
PSD are în vedere punerea în execuție a unui sume de 3,2 miliarde de euro, bani europeni, pentru construirea unui spital de excelență, care va deveni un reper în sănătate, pe modelul spitalului AKH din Viena. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru construirea a opt spitale regionale și pentru modernizarea spitalelor județene.
La acest moment în România, pacienții au acces la medicamente în limita banilor alocați componentei sănătate. PSD își propune să elimine acest impediment și să asigure pacienților accesul la întregul tratament de care au nevoie.
Un element important al programului de sănătate propus de PSD este creșterea veniturilor personalului medical. Nivelul de salarizare va fi de 1200 de euro brut pentru medicul rezident și va ajunge la 3600 de euro pentru medicii primari ATI și de urgență. Esențial este că pentru aceste categorii de venituri, impozitul va fi zero.
PSD prezintă principale măsuri din programul de guvernare în acțiunile organizate la nivelul județului Ialomița de reprezentanții formațiunii politice.
Deși majorarea cu 15 % a salariilor în sănătate și educație este inclusă și în programul PNL, reprezentanții formațiunii politice au declarat în comisiile de muncă și buget-finanțe că nu susțin proiectul de lege.
Bugetul alocat acestui program este structurat în așa fel încât să se acopere nevoile sistemului sanitar, sursele de finanțare fiind reprezentate de bani de la bugetul național și bani europeni. Dacă în anul 2016, bugetul general al sănătății este de 4,8 % din PIB, acesta va ajunge în 2020 la 6,4 % din PIB.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.