VIDEO: Omagiu dedicat cuplului Doina și Ion Aldea Teodorovici la Coșereni


Doina și Ion Aldea Teodorovici … două inimi care au bătut în acelaşi ritm şi-au ars în acelaşi foc sacru pentru acelaşi ideal naţional: reunirea Republicii Moldova cu România. Soții Aldea Teodorovici au militat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Sunt primii care în anii 90′ au cântat despre limba română, despre Eminescu. Destinul le-a fost potrivnic, însă cele două mari personalități ale culturii române au rămas vii în memoria colectivă. Pentru a doua oară, autoritățile din comuna Coșereni au organizat simpozionul internațional ”Lacrimi pentru nemurire”, prin care au adus un omagiu celor doi eroi ai Basarabiei. Soții Aldea Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier de pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau Ion și Doina spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. La Coșereni, oameni de cultură, poeţi şi scriitori, artişti, interpreţi şi compozitori, elevi, cadre didactice, autorități locale și cetățeni s-au reunit în incinta Căminului Cultural din localitate pentru a cinsti memoria cuplului care a militat pentru unirea Basarabiei cu România, un ideal mai viu ca oricând în zilele noastre.
Dincolo de orice, sentimentul patriotic și poezia patriotică rezistă, iar un exemplu grăitor sunt creațiile unor personalități ale culturii române din țară și din Chișinău care au participat la ediția a doua a simpozionului internațional ”Lacrimi pentru nemurire”.
Copiii de la Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu Urziceni au adus în fața publicului numeros de la Coșereni versuri despre patrie și despre cei doi eroi, Doina și Ion Aldea Teodorovici.
Pe scena Căminului Cultural din Coșereni au evoluat și alți artiști care au readus în prim plan cele mai iubite șlagăre românești.
Ansamblul Folcloric ”Dorulețul” din Coșereni a oferit oaspeților veniți de peste Prut un moment artistic deosebit.
Evenimentul organizat de Primăria Comunei Coșereni este o activitate, purtată sub marca patriotismului naţional, a dragostei de ţară, limbă şi neam, dar și un eveniment menit să reliefeze importanţa cuplului Ion şi Doina Aldea-Teodorovici în procesul de renaştere naţională.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.