VIDEO: Ministrul Agriculturii, prezent la Ziua Porumbului


Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a participat la Ziua Porumbului, eveniment anual al fermierilor, organizat în comuna Ciochina de președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, ing. Nicolae Sitaru. Evenimentul a fost organizat în condiții deosebite, respectându-se regulile de distanțare socială. În acest an, fermierii se confruntă cu mari probleme cauzate de seceta extremă. Vizita ministrului a fost și un prilej de a discuta despre măsurile de sprijin pentru sectorul agricol. Mai mult ca oricând este nevoie ca sistemele de irigații să fie funcționale. După deschiderea oficială, participanții au fost invitați să viziteze loturile experimentale din câmp unde au primit informații despre comportamentul hibrizilor în cultură și rezistența lor la condițiile climatice. Și nu în ultimul rând s-a vorbit despre cantitățile obținute la hectar. În condițiile unui an agricol greu, producția medie obținută la porumb la ferma ELSIT a fost sub 2 tone la hectar.
Fermierii au tras semnale de alarmă privind situația din agricultură. Ministrul Agriculturii a anunțat că fermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite anul acesta. În total sunt peste 34000 de fermieri care au depus cereri pentru despăgubirea pagubelor produse de secetă.
Un alt fenomen îngrijorător îl reprezintă deșertificarea.
Prezent la Ziua Porumbului, Ministrul Agriculturii a menționat că după 15 septembrie, fermierii afectați de secetă vor primi compensațiile financiare. Beneficiarii acestei scheme de ajutor au înregistrat, la nivel național, o suprafața afectată de 1,16 milioane hectare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.