VIDEO: Festivalul Internațional de Folclor ”Floare de pe Bărăgan” la Fetești și Slobozia


Tradiție, multiculturalism, unicitate și autenticitate … sunt elementele care definesc cel mai bine un eveniment cultural important aflat în organizarea Consiliului Județean Ialomița și a Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa. Festivalul Internațional ”Floare de pe Bărăgan”, ajuns la cea de-a xi-a ediție, o adevărată sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular, reunește an de an ansambluri folclorice din întreaga lume. Prima seară a a festivalului a avut loc la Fetești, acolo unde Ansamblurile din Macedonia, Bulgaria au fost întâmpinate de autoritățile locale. Reprezentanții administrației locale i-au primit cu mare entuziasm și căldură, le-au adresat mesaje de unitate, folclorul fiind cel mai bun element de integrare, de relaționare între popoare, etnii, regiuni și localități. De asemenea, între autorități și membrii ansamblurilor s-au făcut schimburi de cadouri.
Rând pe rând, ansamblurile folclorice au acaparat scena, uimind publicul prin frumusețea costumelor, exuberanța interpretării dansului, autenticitatea instrumentelor muzicale și a tehnicii de dans. Și copiii Casei de Cultură Municipale din Fetești au pregătit un program artistic prin care au prezentat ”zestrea” neamului nostru.
În a doua seară a festivalului, ansamblurile folclorice din Bulgaria, Slovacia, Bosnia- Herțegovina și Macedonia au defilat pe străzile municipiului Slobozia. Diversitatea și frumusețea costumelor populare au stârnit curiozitatea slobozenilor, care, cu mic, cu mare s-au adunat pe trotuare pentru a admira această paradă a portului popular. Autoritățile din municipiul Slobozia le-au urat bun venit ansamblurilor. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale Ansamblului ”Doina Bărăganului” au creat o atmosferă deosebită.
Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul Internațional de Folclor ”Floare de pe Bărăgan” şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *