VIDEO: Datini și obiceiuri de Bobotează la Ciulnița


Tradiția de Bobotează merge mai departe în comuna Ciulnița! Pentru al 16-lea an consecutiv, autoritățile locale au organizat manifestarea specifică marii sărbători a creștinilor. Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului. În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căreia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac. În comuna Ciulnița, credincioșii au participat la slujbă. În cadrul slujbei de Bobotează, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, Agheasma Mare are o putere sfințitoare deosebită.
Apă sfințită de la Ciulnița va ajunge și la o familie din Paris. Originar din Africa Centrală, dar stabilit în Franța, domnul din imagine, a participat pentru prima dată la sărbătoarea dedicată Botezului Domnului și s-a declarat încântat de sărbătorile și tradițiile românilor.
O frumoasă tradiție păstrată în comuna Ciulnița este botezul cailor. Iar caii botezați, spun oamenii din mediul rural, vor fi sănătoși tot anul și vor scăpa de pericole.
Concursul cu cai s-a bucurat de o mare popularitate. Cei care s-au înscris în competiție au trecut prin 5 probe de concurs. Frumos aranjați, caii au fost admirați de publicul numeros. Concurenții care s-au clasat pe primele trei locuri au primit premii care au constat în bani și furaje pentru animale.
Deși efectivul de cai a scăzut în ultimii ani, autoritățile din comuna Ciulnița își doresc să mențină tradițiile legate de Bobotează care reunesc întreaga comunitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.