VIDEO: Datini de Bobotează la Ciulnița


Obiceiul de Bobotează este păstrat cu sfințenie în comuna Ciulnița! Boboteaza este o sărbătoare importantă pentru toți localnicii, care în această zi merg la slujbă la biserică pentru a se ruga și pentru a lua Aghiasma mare. Se spune că aceasta are puteri miraculoase, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
Localnicii din Ciulnița și-au scos apoi caii la botez. Aceștia susţin că este un obicei vechi de peste un secol, păstrat cu sfinţenie de la străbuni. Mai întâi se face o paradă, după care animalele sunt binecuvântate de preoţi şi stropite cu apă sfinţită, iar proprietarii celor mai frumoase exemplare participă apoi la binecunoscuta întrecere cu cai. Peste 40 de proprietari și-au etalat cei mai frumoși și puternici cai la cinci probe de concurs.
Mândrii de animalele lor, proprietarii le-au împletit în coamă funde și panglici roșii, le-au așezat pe spete cele mai noi hamuri și le-au atârnat de grumaz zurgălăi. La baza obiceiului stă credinţa potrivit căreia calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la munca de pe câmp.
Și anul acesta s-au acordat premii pentru cele mai frumoase exemplare. Premiile au constat în diplome și bani.
Concursul de cai de Bobotează este la a 14-a ediție la Ciulnița. Este un obicei vechi de sute de ani, menținut de autoritățile locale și transmis din generație în generație.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.