Aruncarea crucii în apă, dar și botezul cailor … sunt cele mai vechi obiceiuri păstrate de autoritățile locale din Fetești cu prilejul celei mai importante sărbători de început de an: Boboteaza. După oficierea unui ceremonial religios, feteștenii și-au adus la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, caii frumos ţesălaţi şi împodobiţi cu panglici şi ciucuri coloraţi, care au fost stropiţi cu agheasmă de către preot. Obiceiul portă numele de „Botezul Cailor”. Se spune că animalul stropit cu apa sfinţită de preot este ferit de boli şi întâmplări nedorite.
O manifestarea cu tradiție a fost întrecerea cu cele mai frumoase cabaline. Stadionul a devenit neîncăpător pentru feteștenii care au luat parte la această competiție. Aproximativ 50 de exemplare au fost înscrise în concurs. Au fost 3 probe premiate: cel mai frumos atelaj, proba cal-călăreț și tracțiune.
Autoritățile locale au premiat toți participanții. Premiile au constat în diplome și bani.
Un moment așteptat de toată lumea a fost aruncarea crucii în Dunăre. Preotul a aruncat o cruce sfinţită în apă, iar 8 tineri temerari s-au aruncat în apa rece pentru a o recupera. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face.
Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Ioan, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.
0 comments