Meșteșuguri tradiționale, arta de a făuri lucruri necesare și valoroase, toate au avut amprenta obiceiurilor și simbolurilor ancestrale din comuna Sălcioara. De la fierul de călcat pe cărbuni, războiul de țesut, covoare naționale, peretari cusuți manual, prosoape de nuntă, la instrumente tradiționale, port popular, toate aceste obiecte sunt o exprimare a frumosului și a spiritualității întregii comunități din Sălcioara. Ajunsă la cea de-a 23-a ediție, manifestarea ”Artă populară și tradiție folclorică”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, în parteneriat cu Primăria Comunei Sălcioara, a readus în prim plan perenitatea obiceiurilor străvechi. Cu toate că modernismul a invadat viața cotidiană, elementele ancestrale, comori ale comunităților, încă sunt perene și transmise de cei vârstnici generațiilor actuale și viitoare. Manifestarea culturală s-a bucurat de prezența oficialităților județene și centrale care au remarcat unicitatea celor care păstrează tradițiile românești intacte.
Țesutul este unul din cele mai vechi meșteșuguri din comuna Sălcioara. Multe femei de aici l-au învățat și încă îl mai practică. Din mâinile lor pricepute ies adevărate opere de artă.
Cântece la mandolină, obiceiuri încă păstrate ale zonei, precum Urlalia au fost prezentate de tineri și vârstnici din Sălcioara.
La finalul manifestării, publicul iubitor de artă și tradiție folclorică a fost încântat de interpreții de muzică populară acompaniați de Ansamblul Folcloric Doina Bărăganului.
Rolul acestei manifestări, bine organizate la Sălcioara este de a-i face pe toți cetățenii să conștientizeze valoarea artei și folclorului autentice, necesitatea păstrării lor nealterate și transmiterea acestora mai departe. Arta și tradiția folclorică trebuie să rămână nemuritore.
0 comments