VIDEO: Boboteaza la Fetești


Boboteaza, una dintre cele mai mari sărbători ale anului fost marcată ca în fiecare an, la Fetești! Credincioșii și-au îndreptat pașii spre biserică, unde au participat la slujbă, urmată de Sfințirea cea Mare a apei. Botezul Domnului este o sărbătoare dedicată purificării apelor și a naturii. Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată.
Conform tradiției, caii împodobiţi au defilat pe rând prin faţa preoţilor, care i-au stropit cu apă sfinţită.
Cabalinele au fost aranjate ca de sărbătoare. Caii au fost periați, împodobiți, iar călăreții s-au întrecut în cea mai așteptată competiție a începutului de an. Toți participanții au primit diplome și premii în bani.
Momentul culminant al manifestării a fost reprezentat de aruncarea în apă a Sfintei Cruci. În pofida temperaturii scăzute, cinci tineri curajoși s-au încumetat să se arunce în apa rece pentru a o prinde și a o aduce înapoi la mal. Câștigătorul din acest an a fost Mihai Claudiu, care a fost recompensat de administrația publică locală cu un premiu în bani.
Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine, trăsături de mare sărbătoare populară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.