Reprezentanți ai județului Ialomița, prezenți la manifestarea unionistă de la Chișinău

manif. chisinau 1În perioada 25 – 27 martie 2016, o delegație a județului Ialomița formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Ialomița (Vicepreședintele Ștefan Mușoiu, Secretarul Județului, Adrian Ionescu și Directorul Executiv Adjunct, Iulian Dogaru) și ai Primăriei Municipiului Slobozia (Primarul Alexandru Stoica, Viceprimarul Gabriel Mușat, Directorul Adrian Trifan, însoțiti de Directorul Colegiului Național “Mihai Viteazul” Slobozia – Vitalie Buzu) au participat la invitația Platformei Unioniste “Acțiunea 2012” și a Consiliului Județean Prahova, la Chișinău (Republica Moldova) la o serie de manifestari prilejuite de împlinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la data de 27 martie 1918.
Pe parcursul vizitei au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai Consiliilor Raionale și cu primari din Republica Moldova în vederea identificării unor posibilități de cooperare bilaterală în perioada următoare și demararea unor proceduri viitoare de înfrățire între unitățile administrativ – teritoriale din România și Republica Moldova.
chisinau 3Sâmbătă, 26 martie 2016, în localitatea Gura Galbenei din raionul Cimişlia au avut loc un şir de manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România, din 1918. Evenimentul, organizat de către primăria satului Gura Galbenei şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, s-a bucurat de prezenţa mai multor delegaţii venite din judeţele Ialomiţa, Prahova, Argeş, Teleorman, Timiş, Brăila Tulcea şi Gorj. Despre importanţa, semnificaţiile şi ecourile actului Unirii Basarabiei cu România au vorbit Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Mihai Olărescu, preşedintele Raionului Cimişlia, Victor Stână, primarul localităţii Gura Galbenei, etc., manifestările încheindu-se cu „Hora Unirii” dansată de cei prezenţi în jurul bustului lui Alexandru Ioan Cuza din localitate.
Duminică 27 martie 2016, la 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Palatul Național din Chişinău, 1.700 de delegați din organizații neguvernamentale unioniste au votat formarea chisinau 2Sfatului Țării 2 (cuprinzând 138 de persoane – personalități marcante ale vieții politice, academice, culturale, științifice din Moldova), Proclamația de constituire a Sfatului Țării 2 și obiectivele ce trebuie parcurse pentru ca Unirea Republicii Moldova cu România să aibă loc cel târziu în 2018.
Organizatorii acestui eveniment au fost Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Blocul Unității Naționale format din mai multe organizații non-guvernamentale din Republica Moldova, și intelectuali reprezentaţi de Forul Democratic al Românilor din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi o parte a membrilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Participanţii la Congres s-au alăturat Marşului Unirii, desfășurat pe o distanţă de 4 km, eveniment de o amploare fără precedent după 1990, la care au participat peste 10.000 de persoane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.