Reportaj VIDEO: Zootehnia, sector de producție valorificat de dr. ing. Ștefan Poienaru


Zootehnia a devenit în ultimii ani un sector asupra căruia prea puțini fermieri s-au aplecat. Efectivul de animale a scăzut, iar concurența produselor de import pare de nestăvilit. Cu toate acestea, oameni muncitori și pasionați nu au abandonat acest sector. Un exemplu îl constituie dr. ing. Ștefan Poienaru, managerul AGROFAM Holding Fetești. Deși cele șapte societăți care fac parte din grupul de firme AGROFAM au trecut prin dificultăți financiare, o parte fiind în insolvență, o altă parte în reorganizare, dr. ing. Ștefan Poienaru a menținut activitatea care îi dă sens existenței: creșterea animalelor.
La ferma situată pe malul brațului Borcea, totul este bine organizat. Saivanele de animale, comuniunea om-animal, totul pare desprins din altă lume. O lume pe care nu o vezi zilnic. Dr. ing. Ștefan Poienaru crește peste 4000 de capete de ovine din rasele Merinos și Carabașă și 1600 de capete de caprine. La fermă, animalele sunt crescute în condiții adecvate.
Deși ne mai despart puține săptămâni până la Paște, cererea pentru miei este încă scăzută. Piața va dicta prețul așa cum se întâmplă în fiecare an, însă prețul estimativ va fi de 11-12 lei/kg în viu. AGROFAM produce material reproductiv, societatea dispunând de un nucleu important de animale înregistrat în baza de date a Fondului Național Genetic din rasele Carabașă și Merinos.
Producția de lapte este valorificată pe plan local. AGROFAM are condiții de depozitare a laptelui și posibilitatea de a livra 2000-3000 de litri de lapte pe zi.
La ferma sa, dr. ing. Ștefan Poienaru crește și alte animale, porci și bovine. Animalele susțin programul social în care sunt incluși cei 50 de muncitori de la fermă. Ei beneficiază de hrană gratis și de produse.
Fără producție nu există progres! Este crezul dr. ing. Ștefan Poienaru. În ciuda vremurilor actuale, acesta nu și-a pierdut nicio clipă optimismul, credința că omul prin intervenția sa poate face ceva util și că societatea va putea beneficia de roadele muncii sale.
Dr. ing. Ștefan Poienaru continuă să își desfășoare activitatea în agricultură și creșterea animalelor, sectoare cărora și-a dedicat timp, muncă și mai ales suflet. În condițiile în care multiple ferme de animale s-au desființat, pe Ștefan Poienaru, greutățile nu l-au descurajat. Ba chiar mai mult, este de părere că oricine îi poate urma exemplul, dacă există voință și perseverență.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.