Recolte mai mici la porumb şi floarea-soarelui

Cosechadora4Recoltele de porumb şi floarea soarelui sunt mai scăzute, dar mulţumitoare chiar şi în condiţiile în care seceta părea să compromită culturile aproape total. Suprafaţa recoltată la porumb până în prezent este de peste 89 000 de hectare, iar producţia medie obţinută este de 4280 de kilograme la hectar.

Producţii bune, dar mai mici faţă de 2014

Ialomiţa nu a fost o zonă ocolită de temperaturile ridicate. Culturile de porumb şi floarea soarelui au fost ameninţate de secetă, iar aceasta se reflectă în producţiile obţinute de fiecare fermier. Din datele centralizate ale Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Ialomiţa reiese că suprafaţa recoltată la porumb la acest moment este de 89 205 hectare. Producţia, deşi mai mică faţă de anul trecut, este bună: „ Ţinând cont de seceta care a fost, putem spune că s-a recoltat ceva. La porumb s-a recoltat cam 50 la sută din suprafaţă, cu o producţie medie de 4280 kg la hectar. Sperăm să mai crească. La floarea-soarelui s-a terminat recoltatul, producţia medie fiind de 2080 kg la hectar. Deci, sunt ceva producţii”, a declarat Dan Lalu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Ialomiţa.
Cei care au suferit pagube din cauza secetei la culturile de porumb şi floarea soarelui vor primi ajutoare de minimis din partea Ministerului Agriculturii. Nu se ştie deocamdată când vor fi acordate aceste ajutoare: „S-au depus înştiinţările, s-au făcut procesele verbale de constatare, sunt în curs de centralizare la noi la acest moment, urmând să trimitem centralizatoarele la Minister. Din informaţiile pe care le avem, vor fi despăgubiţi”, a mai adăugat Dan Lalu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Ialomiţa.
Dupa recoltare, fermierii au eliberat terenul şi au început arăturile de toamnă. Pentru început au efectuat lucrări de însămânţare la cultura de rapiţă pe o suprafaţă de 45 670 de hectare.
Cu un preţ mai bun la vanzarea recoltelor şi un ajutor din partea autorităţilor centrale, fermierii speră să aiba resursele să îşi lucreze toate suprafeţele pe care le-au planificat spre însămânţare în această toamnă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.