VIDEO – Impozite mai mari din 2016: taxe împovărătoare pentru persoanele juridice

Cozi interminabile la Direcția de Taxe și Impozite din Slobozia! La început de an, contribuabilii persoane fizice și juridice au ales să își plătească dările la stat. Unii dintre ei au avut suprize la ghișee. Noul Cod Fiscal aduce impozite mai mari pentru agenții economici. Iar persoanele fizice plătesc impozit atât pe locuință, cât și pe suprafața de sub casă.

Modificările prevăzute de Noul Cod Fiscal dau peste cap activitatea funcționarilor publici, dar și a persoanelor juridice care vor scoate mai mulți bani din buzunar. Persoanele fizice autorizate sau societățile comerciale care au sediul social în locuință, plătesc o cotă de 0,2 la sută asupra valorii impozabile cu condiția ca suprafețele sau camerele utilizate pentru desfășurarea unei activități economice să fie reevaluate. În caz contrar, impozitul pe clădire poate să crească până la de 20 de ori. Dacă locuința a fost construită sau cumpărată în ultimii cinci ani, nu mai este nevoie de reevaluare.

Pentru persoanele fizice, impozitul pe locuință nu crește. Acesta se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,08 la sută asupra valorii impozabile a clădirii. Din acest an se aplică însă impozit și pentru terenul de sub locuință.
Cei care figurează cu amenzi în evidențele Direcției de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Municipiului Slobozia vor trebui să le plătească înainte de a achita taxele și impozitele.
Contribuabililor persoane fizice și juridice li se acordă facilități la plata taxelor și impozitelor care constau în scutire de la plata majorărilor de întârziere pentru locuința de domiciliu, taxe, chirii și redevențe sau eșalonare la plata impozitelor.

În cazul în care există venituri din vânzări imobiliare, obligația achitării impozitului revine vânzătorului pentru tot anul, urmând ca cel care cumpără să plătească abia de la 1 ianuarie 2017.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.