Condiții de transport moderne, acces la autostradă și implicit dezvoltare economică … sunt avantajele obținute de locuitorii din partea central-nordică a județului în urma reabilitării Drumului Județean 306 A Ciochina-Crunți. Pentru prima dată, contractul de începere a lucrărilor s-a semnat pe o valoare mai mare și s-a executat pe o valoare mai mică. În numai șase luni, constructorul a finalizat lucrarea ce prezintă toate garanțiile de calitate.
Infrastructura rutieră, prioritate pentru Consiliul Județean Ialomița
Autoritățile județene continuă programul de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în Ialomița. Reabilitarea drumului județean 306 A Ciochina-Crunți în lungime de 8 km s-a finalizat. Data începerii execuției a fost luna aprilie a acestui an, iar lucrările contractate de societatea Oyl Company Holding au fost terminate la sfârșitul lunii octombrie. Drumul face legătura cu județele vecine Brăila, Buzău și se intersectează cu DN 2A. De asemenea, facilitează accesul către autostradă și către serviciile publice: ”Modernizând acest drum de 8 km îmbunătățim mobilitatea persoanelor, a lucrurilor și serviciilor (…). Este un drum care va facilita și accesul către educație și sănătate al oamenilor din mediul rural, pentru că, de multe ori, neavând acces către acestea, apăreau probleme. Normativul pe infrastructura rutieră prevede ca drumurile județene să aibă o lățime de 6 metri și acostamente de un metru. Asta înseamnă opt metri, lățimea totală a drumului. Așadar au fost respectate toate reglementările, există inclusiv rigole taluzate de pământ”, a declarat Ștefan Mușoiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița.
Beneficiarii direcți sunt locuitorii din zona central-nordică a județului. Reprezentanții unităților administrativ-teritoriale Reviga și Ciochina au considerat acest proiect investițional un vis împlinit, mai ales că drumul are o importanță strategică, facilitând fluidizarea transportului de bunuri și persoane: ”Pentru noi, locuitorii comunei Reviga este un lucru extraordinar acest drum, este împlinirea unui vis mai vechi pentru că este singura cale care ne oferă ieșire rapidă spre oraș. Acest drum este important nu numai pentru noi, ci și pentru toate localitățile din nordul județului și județele vecine pentru că am observat că datorită faptului că s-a modernizat acest drum, circulația este mai intensă și pentru noi este mai ușor să ajungem unde dorim. Necazul este că porțiunea de drum dintre Crunți și satul Mircea cel Bătrân este deteriorată, dar sperăm să fie prins și acest drum în proiectele viitoare”, a precizat Niculae Began, primarul comunei Reviga.
În ceea ce privește partea de drum de la Reviga la Miloșești în lungime de aproximativ 11 km, ”aceasta este încă neterminată pentru că firma constructoare este în insolvență și nu s-a respectat nici măcar graficul de execuție de lucrări pe care îl avea, motiv pentru care am emis factura cu penalități”, a mai adăugat Ștefan Mușoiu, vicepreședinte CJ Ialomița.
Odată cu modernizarea acestui drum, autoritățile locale își doresc să atragă și noi investitori: ”Acest drum face legătura cu autostrada, fiind poate, unul dintre cele mai bune drumuri din zonă. Sperăm să existe și la noi cât mai multe investiții. Înainte se ocolea pe la Căzănești-Cocora-Reviga, acum drumul fiind bun se poate circula cu ușurință pe el”, a afirmat Gheorghe Stroe, primarul comunei Ciochina.
Porțiunea de drum a fost finalizată într-un timp foarte scurt, mai ales că termenul de execuție era de 36 de luni. Constructorul oferă toate garanțiile de calitate și durabilitate: ”Am reușit să finalizăm mai devreme lucrările cu o mobilizare generală și cu utilaje performante. Echipamentele ne-au ajutat foarte mult. Garanția este de 36 de luni”, a declarat Martin Gheorghe, dirigintele de șantier.
Valoarea totală a contractului de execuție a fost de 9,3 milioane de lei și cea a lucrărilor executate și decontate de 8,9 milioane de lei. Astfel, vorbim despre o premieră în ceea ce privește semnarea contractului pe o valoare mai mare și decontarea lucrărilor pe o sumă mai mică.
Încă 200 de km de drumuri județene necesită reabilitare
La acest moment, în Ialomița există aproximativ 70-80 km de drumuri de pământ. Din totalul de 500 de km la nivel de județ, au mai rămas de modernizat 150-200 de km de drum: ”Ca prioritate avem pe Programul Operațional Regional un drum de circa 48 de km, fonduri europene pe care sperăm să le accesăm și alți 100 de km pentru care am comandat studii de fezabilitate anul acesta”, a subliniat Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița. În atenția Consiliului Județean se află și reabilitarea drumului care leagă Sălcioara de Horia.
0 comments