Grupurile de acțiune locală dezvoltă localitățile din mediul rural

O alternativă accesibilă de atragere a fondurilor europene o reprezintă grupurile de acțiune locală, care reprezintă de fapt parteneriate publice-private. Pentru că de multe ori, primăriile care aveau în plan să asfalteze drumuri sau să achiziționeze utilaje, puteau pune în aplicare aceste proiecte numai dacă bugetul le permitea, în ultima vreme, foarte multe unități administrativ-teritoriale s-au unit în grupuri de acțiune locală.
IMG_20151022_105024Proiectele depuse la GAL-uri sunt garantate. Beneficiarii nu mai sunt intermediați de reprezentanții din ministere, competiția nu mai este acerbă, iar birocrația mai puțin covârșitoare.
Un proiect important depus prin intermediul GAL Dunărea de Jos a devenit realizabil la nivelul comunei Mărculești. IMG_20151022_105809În centrul comunei, în zona bisericii,IMG_20151022_110220 precum și pe un drum destul de tranzitat, locuitorii au văzut pentru prima dată asfaltul. Mai multe segmente de drum în lungime de 600 de metri liniari au fost asfaltate, iar pe lângă acestea au mai intervenit și autoritățile cu o sumă deloc de neglijat. De o parte și de alta, strada din centrul comunei a fost lărgită prin amenajarea de șanțuri, rigole și trotuare: ”Până acum nu am avut în Mărculești niciun metru de asfalt. Proiectul a fost depus pe GAL și a avut o valoare de 3 miliarde 700 de mii de lei (…). După acesta, urmează un alt proiect de asfaltare de un  million de euro care, din punctul meu de vedere, are șanse de reușită, deoarece noi avem finalizate sistemele de apă și canalizare. Este vorba de un drum de 7 km și jumătate. Sunt bineveniți banii pe GAL, deoarece cu banii din buget nu reușim să facem decât o pietruire, dar și aceasta mai superficială”, a declarat primarul comunei Mărculești, Romeo Ciriblan.
Tot cu fonduri europene au reușit să asfalteze un km de drum și autoritățile locale din comuna Coșereni. Pentru efectuarea unor lucrări publice și intervenția în situații de urgență, primăria a achiziționat și un buldoexcavator. Alocarea financiară totală pe GAL Ialomița Vest ce a revenit primăriei Coșereni a fost de 150 000 de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.