171 de persoane supravegheate judiciar de polițiștii ialomițeni

arestPoliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa au dispus, de la începutul anului 2015, măsuri pentru supraveghere judiciară în 171 de cazuri în care au fost luate măsuri preventive neprivative de libertate. Poliţiştii de investigaţii criminale verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

În perioada ianuarie – noiembrie a.c., au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 171 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse. Astfel, poliţiştii au desfăşurat activităţi specifice faţă de 44 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 123 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de patru persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

În perioada menţionată, au fost înregistrate 12 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri, ca urmare a încălcării obligaţiilor impuse de instanţe. Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită cu măsura arestării la domiciliu în două cazuri și în arestare preventivă în 5 cazuri, iar măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive în 5 cazuri.

Exemple:
Instanţele de judecată au dispus înlocuirea arestului la domiciliu, cu arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, în cazul a 5 persoane, domiciliate pe raza judeţului Ialomiţa. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au sesizat instanţele cu privire la faptul că cei în cauză au încălcat obligaţiile impuse de instanţă, respectiv aceea de a nu părăsi domiciliile.
Ca urmare a încălcării sarcinilor stabilite prin măsura controlului judiciar (neprezentarea la poliţie, potrivit programului de supraveghere) şi a sesizărilor motivate ale poliţiştilor, înaintate instanţei competente, doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv.
În urma unor activităţi de cercetare privind pe un bărbat din municipiul Feteşti, aflat sub control judiciar, poliţiştii au constatat că, în timpul executării acestei măsuri, persoana a încălcat interdicţiile impuse de organul judiciar, respectiv aceea de a nu lua legătura sau de a comunica cu anumite persoane.
Astfel, poliţiştii au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa cu privire la încălcarea obligaţiilor impuse, iar instanţa de judecată a dispus schimbarea măsurii controlului judiciar în măsura arestului la domiciliu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.