Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, marcată la Slobozia

Municipiul Slobozia se alătură reședințelor de județ din întreaga țară în organizarea de activități menite să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, declarată marți, 17 septembrie.
Organizată pentru prima oară în România, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora.
Această decizie a fost luată în urma unui raport al OMS, în care se menționează că evenimentele adverse asociate asistenței medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual se înregistrează circa 134 de milioane de prejudicii evitabile aduse pacienților în cursul asistenței medicale oferite în cadrul spitalelor și sunt afectați 4 din 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%.
Tema este „Siguranța pacientului: o prioritate globală pentru sănătate”, iar sloganul este „Vorbește deschis despre siguranța pacientului”.
Campania își propune să mobilizeze pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății, factorii de decizie, cadrele universitare, cercetătorii, asociațiile profesionale și industria de asistență medicală pentru a vorbi despre importanța siguranței pacientului.
Se consideră că, investind în siguranța pacientului, rezultă importante economii financiare, se salvează vieți și se clădește încrederea în sistemul sanitar. De aceea, siguranța pacientului trebuie privită ca o prioritate națională în domeniul sănătății.
În cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej la nivel internațional, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMSC), organismul național care are ca atribuții principale managementul calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului, a declarat săptămâna 16 – 20 septembrie ca fiind „Săptămâna siguranței pacientului în România”.
Municipiul Slobozia se alătură acestui demers prin iluminarea în portocaliu, culoarea aleasă de OMS ca simbol al acestui eveniment, în seara zilei de 17 septembrie, a Monumentului Eroilor Revoluției din Piața Revoluției.
La Centrul Persoanelor Vârstnice, începând cu ora 10.30, va avea loc o întâlnire pe tema relației medic- pacient, la care vor participa dr. Anca Telehuz, medic specialist medicină de urgență, și dr. Mihai Petru Lungu, președintele Asociației Medicilor de Familie din Ialomița.
Informații despre toate evenimentele organizate la nivel mondial cu această ocazie vor fi publicate pe site-ul oficial (https://www.who.int.campaigns/world-patient-safety-day/2019).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.