VIDEO: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de autoritățile județene, la Maia


Ziua de 24 ianuarie 1859 a reprezentat în istoria noastră punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne. A fost momentul când, două Principate românești, Moldova și Țara Românească cunoscută în epocă drept Valahia au optat pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Autoritățile județene au sărbătorit Unirea Principatelor Române la Maia, locul unde se află domeniul care a aparţinut lui Barbu Catargiu, întâiul prim-ministru al României, omul care a edificat o pagină importantă din cartea de istorie a neamului nostru. La 22 ianuarie 1862, după recunoașterea deplină a Unirii Principatelor Române de către Marile Puteri, domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl desemnează pe Catargiu cu formarea primului guvern unitar al țării. În semn de recunoaștere a meritelor lui Barbu Catargiu, reprezentanții Consiliului Județean Ialomița au ridicat un bust al lui Barbu Catargiu în centrul comunei Maia. Evenimentul dedicat Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat și cu o oficierea unei slujbe religioase.
Autorități locale și județene au subliniat importanța actului istoric de la 1859, transmițând un mesaj de unitate.
A urmat apoi un scurt program artistic susținut de elevii de la Școala Gimnazială ”Barbu Catargiu” din Maia.
Ansamblul Folcloric ”Doina Bărăganului” alături de soliștii Nicole Dumitrașcu, Nicoleta Rădinciuc-Vlad și Daniel Trifu au oferit publicului un moment artistic deosebit.
Evenimentul dedicat împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, organizat la Maia, s-a încheiat cu Hora Unirii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *